Americký senátor se posmívá šéfům AIG, navrhl jim sebevraždu

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Prominentní americký senátor Charles Grassley si dnes udělal legraci z šéfů pojišťovací společnosti American International Group (AIG), která je pod palbou kritiky za to, že vyplácí vysoké odměny, i když má existenční potíže a musela přijmout pomoc vlády. Grassley podle agentury Reuters řekl, že šéfové AIG mají buď odejít anebo rovnou spáchat sebevraždu.

"Především bych se na ně díval poněkud shovívavěji, kdyby následovali příkladu Japonců, předstoupili před americký lid, hluboce se uklonili a řekli, že je jim to líto, a pak učinili jednu z následujících věcí: rezignovali anebo spáchali sebevraždu," prohlásil Grassley v rozhovoru pro jednu z televizních stanic ve státě Iowa, za který je v Kongresu.

"Japonci navíc většinou spáchají sebevraždu, než učiní nějakou omluvu," dodal senátor. Pojišťovnu senátorova slova překvapila a reagovala na ně krátkým tiskovým sdělením.

"Ta poznámka nás velmi zklamala. Zaměstnanci AIG ale pokračují v práci s rozvahou a profesionalitou, aby se postarali o záležitosti klientů a mohli splatit peníze daňových poplatníků," stojí ve zprávě. Grassley pak agentuře AP řekl, že po nikom z amerických manažerů nechce, aby spáchal sebevraždu, ale že manažeři, kteří přivedou svou firmu do takových problémů, by se měli omluvit, tak jako se omlouvají japonští manažeři.

Americký prezident Barack Obama dal v pondělí najevo pobouření nad tím, že AIG vyplatila zaměstnancům za loňský rok odměny 165 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 3,4 miliardy Kč. Odměnu přitom dostali i ti zaměstnanci, kteří pracují v divizi AIG Financial Products. Právě ta je z největší části zodpovědná za vysoké ztráty, které firma utrpěla.

Generální prokurátor státu New York Andrew Cuomo řekl, že AIG pošle obsílku a bude požadovat další informace k vyplaceným odměnám. Zajímají jej i jména lidí, kteří prémie dostali.

Americká vláda už od loňského podzimu poskytla AIG pomoc třikrát. Podnik tak nyní může čerpat až 180 miliard dolarů (asi 3,7 bilionu Kč), ale zhruba 80 procent akcií už patří daňovým poplatníkům. Vláda se nyní snaží podmínky pomoci změnit tak, aby získala zpět částku vyplacenou na prémiích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK