Světová ekonomika letos podle MMF klesne o 0,6 procenta

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 17. března (ČTK) - Světová ekonomika v letošním roce zaznamená pokles o 0,6 procenta. Podle agentury Reuters to dnes řekla poradkyně výkonného ředitele fondu Teresa Ter-Minassianová. MMF dosud předpokládal, že ekonomika vykáže vzestup o 0,5 procenta.

Nová prognóza předpokládá, že americká ekonomika letos klesne o 2,6 procenta, zatímco dosavadní prognóza počítala s poklesem o 1,6 procenta. K velmi razantnímu zhoršení výhledu fond sáhl u Japonska. Tam letos čeká pokles HDP v rozsahu pěti procent, zatímco v lednové prognóze hovořil o poklesu o 2,6 procenta.

U ekonomiky eurozóny fond předpovídá pokles v rozsahu 3,2 procenta, lednová prognóza počítala s poklesem o dvě procenta.

Ter-Minassianová řekla, že MMF nový odhad zveřejní oficiálně v nejbližší době. Fond odhad vývoje globální ekonomiky za poslední půlrok aktualizoval už několikrát.

Měnový fond v poslední době naznačoval, že výkon globální ekonomiky bude zřejmě letos "pod nulou", konkrétní rozsah poklesu ale zatím neuvedl. Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn pouze řekl, že současný hospodářský útlum se dá nazvat "velkou recesí" (Great Recession).

Strauss-Kahn tak současnou hospodářskou situaci porovnal s problémy ve 30. letech minulého století, kdy svět procházel obdobím Velké hospodářské krize (Great Depression).

"Scénář bude horší, ale výkonný ředitel (MMF) už to řekl," podotkla dnes na tiskové konferenci v Lisabonu Ter-Minassianová. "Je to skutečná globální krize, která dopadá na všechny části světa a země na různé úrovni a v různé fázi vývoje," dodala.

Měnový fond oficiálně zveřejní aktualizovaný výhled světové ekonomiky ještě před jarním zasedáním MMF a Světové banky, které se bude konat 24. a 25. dubna ve Washingtonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK