Americké akcie mírně zpevňují, zájem je o technologie

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování opět zvyšovaly, růst ale nebyl výrazný a některé indexy přechodně i oslabily. Dařilo se především technologickým titulům v čele se společností Apple. Investoři se ale zbavovali výrobců materiálů, kterým uškodilo výrazné snížení dividendy ve společnosti Alcoa.

Krátce po 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval blízko 7266 bodů, a vykazoval tak růst v rozsahu 0,7 procenta. Širší index S&P 500 si připsal 1,2 procenta na 763 bodů, zatímco index Nasdaq Composite zpevnil o 1,7 procenta na 1428 bodů.

"Myslím, že do cen akcií je započteno už dost špatných zpráv," podotkl k situaci na trhu šéf divize Listed Trading v makléřské společnosti KeyBanc Capital Markets Kevin Kruszenski. "V určitém okamžiku spotřebitel přestane šetřit a znovu začne utrácet," dodal.

Zájem byl také o akcie společnosti Cisco Systems, kterým pomohlo lepší nákupní doporučení od makléřů Goldman Sachs. Vzhůru se vydaly rovněž akcie maloobchodního řetězce Home Depot. Oslabily naopak akcie výrobce stavební a lesní techniky Caterpillar, stejně jako akcie ocelářské skupiny U.S. Steel. Index výrobců materiálů klesl zhruba o dvě procenta.

Apple částečně těžil z modernizace svého multimediálního přístroje iPhone a jeho akcie si připsaly zhruba tříprocentní zisk. "Technologie jsou letos prozatím docela odolným sektorem," řekl Kruszenski. Jednou podle něj přijde doba, kdy se musí elektrotechnické přístroje obměnit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK