Japonské akcie díky bankám nejvýše za pět týdnů

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. března (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a uzavřely na nejvyšší hodnotě za pět týdnů. Trhy podpořily hlavně bankovní společnosti, které rostly díky novým krokům Bank of Japan na stabilizaci finančního systému. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 0,3 procenta na 7472,17 bodu, což byl nejvyšší závěr od 6. února. Během dne index překročil hranici 8000 bodů.

Index smazal část svých zisků, protože investoři se po jeho přehoupnutí nad 8000 bodů rozhodli vydělat na dosavadním růstu trhu a začali akcie prodávat. Akcie farmaceutické společnosti Chugai Pharmaceutical, japonské divize švýcarské Roche, pak oslabily o téměř šest procent, protože Chugai uvedla, že její lék na artritidu je spojen s úmrtím 15 lidí.

BOJ dnes oznámila, že nechává úrokové sazby na dosavadních 0,1 procenta a zvýší nákupy vládních obligací o 29 procent. Banka tak bojuje proti globální finanční krizi, která uvrhla japonskou ekonomiku do nejhlubší recese od druhé světové války. V úterý banka oznámila, že plánuje nabídnout místním bankám až jeden bilion jenů formou podřízeného dluhu. Chce tak posílit kapitál bank a přimět banky k poskytování úvěrů firmám i domácnostem.

Evropská měna dnes pokračovala v růstu vůči dolaru i jenu. Euro podpořily překvapivě příznivé statistické údaje z USA a Německa. Trhy nyní čekají na dnešní zprávu po zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed).

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 98,47 JPY. Euro k jenu dnes stouplo až na 128,83 JPY, což byla nejvyšší hodnota od prosince, později však své zisky smazalo a skončilo téměř beze změny na 128,31 JPY. Vůči dolaru euro posílilo o 0,1 procenta na 1,3030 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK