MF vypsalo výběrové řízení na pohledávky za 445 milionů korun

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Ministerstvo financí dnes vyhlásilo veřejné výběrové řízení na odkup pohledávek za téměř 445 milionů korun za společnostmi O.D.trading, MARTINVEST, Stavening, BEKON a kyperskou Sampratrans Shipping Limited. Rozhodujícím kritériem řízení je výše nabídnuté ceny. Vyplývá to z internetových stránek ministerstva.

Pohledávka je součástí zbytkového portfolia, které na ministerstvo přešlo po zániku České konsolidační agentury (ČKA) ke konci roku 2007. Nabídky do výběrového řízení je možné podat do 10. dubna.

Podle MF je stejně jako u předchozích tendrů podmínkou pro získání informací o pohledávkách dohoda o mlčenlivosti a podepsání čestného prohlášení. Kauci pro zájemce stanovil úřad na 1,5 milionu a administrativní poplatek na 15.000 korun.

Ve zbytkové agendě ČKA přesunuté na ministerstvo financí jsou v čisté účetní hodnotě aktiva zhruba za sedm miliard korun. Aktiva tvoří majetkové účasti a pohledávky zařazené do takzvaného strategického portfolia. Jde zejména o pohledávky za městy a obcemi a majetkové účasti ve společnostech, jakými jsou například ČSA a Explosia.

Portfolio také obsahuje nevyřešené pohledávky vyplývající ze sporů mezi ČKA a ČSOB a pohledávky z úvěrů poskytnutých na družstevní bytovou výstavbu. Další kategorii tvoří pohledávky zařazené do takzvaného zbytkového jmění, tedy pohledávky s právními vadami.

Zbývající agenda ČKA se bude podle MF vypořádávat průběžně v závislosti na termínech ukončení soudních sporů a v případě takzvaného strategického portfolia s ohledem na rozhodnutí MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK