Nezaměstnanost v Británii je nejvyšší za 12 let

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Británii se za tři měsíce do konce ledna zvýšil o 165.000 na 2,029 milionu, což je nejvyšší údaj od roku 1997. Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) stoupla na 6,5 procenta z 6,3 procenta za tři měsíce do konce prosince. Uvedl to dnes britský statistický úřad.

Statistici dodali, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v únoru stoupl v Británii o 138.400, což je nejvyšší růst od roku 1971, kdy se tento údaj začal sledovat. V lednu počet žadatelů stoupl o 93.500.

"Je jasné, že údaje jsou absolutně hrozivé," uvedl ekonom UBS Amit Kara. Podle něj by počet nezaměstnaných mohl do příštího roku překonat hranici tří milionů.

Britská ekonomika se na konci loňského roku poprvé od počátku 90. let minulého století propadla do recese. Její pokles za tři měsíce do konce prosince byl dokonce nejvyšší od roku 1980 a očekává se, že ekonomika bude pokračovat v poklesu i v letošním roce. Podle nejnovějšího odhadu Mezinárodního měnového fondu si Británie dokonce povede hůře než většina jejích velkých konkurentů.

MMF podle odhadu zveřejněného v úterý očekává, že britská ekonomika letos klesne o 3,8 procenta. V příštím roce, kdy má již většina zemí začít oživovat, se hrubý domácí produkt sníží o 0,2 procenta. Recese způsobí i další nárůst nezaměstnanosti. Podle člena měnového výboru britské centrální banky Davida Blanchflowera by mohl být do konce roku bez práce jeden z deseti Britů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK