Brusel souhlasí s prodejem sítě RWE výměnou za urovnání sporu

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes přijala nabídku německé energetické společnosti RWE. Ta prodá svou tisíce kilometrů dlouhou síť na přepravu zemního plynu v Německu výměnou za urovnání antimonopolního sporu s Evropskou komisí. V něm by si firma mohla od Bruselu vysloužit vysokou pokutu.

Antimonopolní šetření Brusel vůči RWE zahájil v roce 2007. Jako podklad mu posloužily mimo jiné informace, které Evropská komise získala od firmy při razii v roce 2006. Společnost RWE podle komise mohla vytvářet neoprávněné překážky podnikům, které chtějí využívat její infrastrukturu.

Rozhodnutí prodat síť oznámila RWE loni v prosinci. "Tento velmi významný soubor nápravných opatření zásadním způsobem změní podobu německého trhu s plynem," řekla v dnešním prohlášení eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. To by mělo umožnit větší konkurenci a větší možnost volby pro běžné zákazníky.

Skupina RWE působí i v České republice, kde je největším obchodníkem se zemním plynem. Koncern v Česku ovládá více než dvě desítky společností, mezi něž patří regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK