Barroso: Státy by měly dál podpořit ekonomiky, pokud mají peníze

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. března (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie by měly z peněz daňových poplatníků vydat více na podporu ekonomiky, pokud si to ovšem mohou dovolit. Novinářům to dnes řekl předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj podobná pomoc velmi dobře funguje, ale ne každý na ni má dostatek finančních prostředků.

Barrosovo vyjádření přišlo jen den před začátkem klíčového summitu EU k hospodářské krizi, který ve středu a ve čtvrtek povede český premiér Mirek Topolánek jako zástupce předsednické země EU. "Tohle (finanční injekce) bude fungovat a funguje to. Jestliže členské státy jsou v pozici, že mohou udělat víc, měly by to udělat," uvedl Barroso. Dodal, že unie sice již na záchranu ekonomiky podle politiků vydala až čtyři procenta hrubého domácího produktu (zhruba 500 miliard eur), do této sumy se ale počítá i sanace finančního sektoru.

Slova šéfa Evropské komise jsou nicméně v unii v současnosti poměrně velkou výjimkou. Politici se totiž v posledních týdnech vyjadřují, že EU již žádné další záchranné plány na pomoc skomírajícímu hospodářství nechystá. Naposledy to uvedl lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker.

Barrosův postoj má naproti tomu blízko k vyjádření nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana, který v úterý navštívil Brusel. Záchranný balíček, který lídři členských států schválili na konci loňského roku, je podle něj nedostatečný. Unie přitom tehdy souhlasila, že do hospodářství "napumpuje" zhruba 200 miliard eur (více než pět bilionů korun).

"Evropská odpověď (na krizi) je opravdu zklamáním," uvedl Krugman, který nešetřil ani plány nové americké administrativy. Zklamáním jsou tak podle něj i podpůrná opatření amerického prezidenta Baracka Obamy, který chce na oživení ekonomiky věnovat téměř 800 miliard dolarů (zhruba 16 bilionů korun), tedy podstatně více než EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK