Tisk: Volkswagen letos počítá s propadem zisku o 90 procent

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kolín nad Rýnem/Wolfsburg 18. března (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, očekává v letošním roce v důsledku ekonomické krize pokles zisku zhruba o 90 procent na 500 milionů eur (13,4 miliardy Kč). Informoval o tom dnes podle agentury DPA německý časopis Capital. Dodal, že firma zároveň počítá s propadem tržeb o téměř devět procent na zhruba 104 miliard eur.

Společnost Volkswagen již minulý týden potvrdila, že v letošním roce očekává pokles zisku i tržeb, přesnější prognózu ale neposkytla. "Leží před námi mimořádně obtížný rok," uvedl generální ředitel podniku Martin Winterkorn ve výroční zprávě.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize způsobila zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Slabá poptávka již přinutila Volkswagen i Škodu k dočasnému snižování produkce.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Většinovým akcionářem podniku je německý výrobce luxusních vozů Porsche, který začátkem letošního roku zvýšil svůj podíl ve Volkswagenu na 50,8 procenta. Jeho cílem je získat ve VW v dohledné době 75 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK