Staré neúsporné žárovky za pár let zmizí z trhu, potvrdil Brusel

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. března (zpravodaj ČTK) - Neúsporné žárovky do roku 2012 postupně zmizí z trhů v Evropské unii. Evropská komise dnes schválila dvě nařízení, která počítají s postupným nahrazováním klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami.

Opatření, která komise přijala, by podle vizí Bruselu měla ušetřit každý rok kolem 11 miliard eur (zhruba 297 miliard Kč). Tyto peníze by pak mohly být investovány do evropského hospodářství.

Množství energie, jež by se mělo ušetřit, prý odpovídá spotřebě elektřiny Belgie. Do ovzduší se pak díky úpravě ročně vypustí o zhruba 32 milionů tun oxidu uhličitého méně než nyní. Opatření byla už předjednána s členskými státy i Evropským parlamentem.

"Nahrazením osvětlujících výrobků z minulého století výkonnějšími technologiemi si evropské domy, budovy a ulice udrží stejnou kvalitu osvětlení, avšak za úspory energie, CO2 i peněz," řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Nařízení stanovují technické podmínky a požadavky, které budou muset žárovky pro domácnosti i výrobky k osvětlování průmyslových budov či ulic na trhu splňovat. Průměrná domácnost by měla podle odhadů Bruselu díky novým opatřením ušetřit ročně na účtech za elektřinu 25 až 50 eur (676 až 1352 Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK