Vládní airbus dnes kvůli Gymnichu cvičně přistál v Plané

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 18. března (ČTK) - Český vládní letoun Airbus A-319 dnes dopoledne cvičně přistál na letišti v Plané u Českých Budějovic. Cílem bylo zjistit, zda je letiště připraveno na přílet ministrů zahraničí Evropské unie. Ti budou 27. a 28. března jednat na zámku Hluboká. Podobně velký dopravní letoun přistál na českobudějovickém letišti vůbec poprvé, řekl ČTK ředitel letiště Ladislav Ondřich.

Stříbrný speciál dosedl na dráhu plánského letiště v 11:22. Jeho piloti měli za úkol si vyzkoušet nejen přistání a odlet, ale i pojíždění na ploše a zaparkování na stojánce. Stejná posádka má podle Ondřicha s delegací evropských ministrů letět i příští týden. Personál letiště pak testoval navádění airbusu, přistavení schůdků i nakladače zavazadel.

"Šlo vlastně o generální zkoušku, která dopadla na jedničku. Připravenost našich lidí mne velmi potěšila," uvedl Ondřich. Prověřovat se tak nemusela nejspíš jen kontrola dokladů. "Jedná se o speciální let, takže cestující odbavováni nebudou. Ze schůdků letadla sejdou 50 metrů, nastoupí do vozidel a odjedou na Hlubokou," dodal.

Původně se uvažovalo o tom, že v Plané budou dosedat jednotlivá letadla se zahraničními delegacemi. Nakonec ministři na jedno z nejvýznamnějších zasedání v rámci českého předsednictví EU přiletí společně z Prahy.

Bývalé vojenské letiště s 2,5kilometrovou dráhou vlastní kraj a krajské město. Areál se rozkládá na zhruba 200 hektarech a leží šest kilometrů od centra Českých Budějovic. Civilní provoz na letišti začal v dubnu 2006, armáda jej opustila o rok dřív. Od loňského května má letiště licenci pro neveřejný mezinárodní provoz. Mohou tak na něm přistávat letadla ze zahraničí, která se ale musejí 24 hodin předem ohlásit kvůli odbavení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK