Evropské firmy považují za největší riziko ochranářství

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Za největší riziko současného ekonomického vývoje považuje 55 procent evropských firem šířící se protekcionismus a téměř polovina pak zhoršení podmínek financování. Vyplynulo to z dotazníkového šetření evropského zaměstnavatelského svazu BusinessEurope mezi 40 členskými svazy ze 34 zemí, o kterém dnes ČTK informoval Svaz průmyslu a dopravy.

Ekonomický výhled BusinessEurope pro letošní rok očekává pokles ekonomiky EU o 2,2 procenta. Investice mají být o 7,4 procenta nižší a vývoz by měl proti roku 2008 klesnout o 5,9 procenta. Zaměstnanost v EU propadne o 4,5 milionu pracovních míst. Nejvíce postiženy budou Španělsko a Británie, které avizují ztrátu dvou milionů pracovních míst. Inflace se sníží v průběhu roku až k nule a její průměrná hodnota za celý rok by neměla překročit 0,8 procenta.

BusinessEurope již vyzval Evropskou komisi a v únoru i českého premiéra Mirka Topolánka jako zástupce předsednické země EU k důraznějšímu prosazování otevřeného světového obchodu. "Evropské podniky apelují na evropské politiky, aby spojili své úsilí a přesvědčili členské země Světové obchodní organizace k vyvinutí nezbytného úsilí k překonání mrtvého bodu v jednání," uvádí se v prohlášení svazu.

"Největším nebezpečím je pro nás verbální odmítnutí protekcionismu a současně v reálném životě uplatňovaný skrytý protekcionismus. Ten v jakékoliv podobě končí dříve či později u politicky a společensky snadno zneužitelnému ekonomického nacionalismu," upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Pouze uvolnění trhu se zamezením pseudoregulačních opatření může podle něj vést jako podmínka nutná, nikoliv postačující, k vymanění se z nynější globální recese.

V souvislosti s rizikem zhoršeného přístupu firem k bankovním úvěrům Míl poznamenal k situaci v České republice, že vláda mohla důrazněji využít nástrojů, které by banky přesvědčily o výhodnosti úvěrovat podniky. "Existují k tomu přímočaré a efektivní metody," podotkl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK