Koruna oslabila k 27 korunám za euro

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Česká měna dnes oslabila nad 27 korun za euro. V závěru obchodování kolem 17:00 se pohybovala na úrovni 27,05 Kč/EUR, a byla tak o 35 haléřů slabší než v úterý. K dolaru koruna stagnovala, když uzavírala na 20,63 Kč za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Oslabily i další středoevropské měny, nejvyšší ztráty ale utrpěla koruna, upozornil Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky.

Koruna se přitom ani dnes nedočkala žádné zprávy, která by mohla mít vliv na její kurz, naopak v Polsku byla zveřejněna průmyslová výroba za únor, jež meziročně poklesla méně, než se očekávalo.

"Nicméně data za leden byla revidována dolů. Vyhlídky na polskou ekonomiku zůstávají pesimistické, průmyslová aktivita trpí nízkou zahraniční poptávkou, míra nezaměstnanosti se zvyšuje a domácí spotřeba zpomaluje. Tento makroekonomický obrázek ospravedlňuje k dalšímu uvolňování měnové politiky," míní Frayer.

Podle něj příští týden, kdy budou zasedat i ostatní regionální banky, je největší šance na snížení sazeb právě u polské centrální banky. "Dle konsensu by NBP měla na nadcházejícím zasedání snížit sazby o 25 bazických bodů," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK