Pražská burza dnes rostla sedmý den v řadě

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Pražská burza dnes rostla sedmý den v řadě. Podobně jako v úterý se tak nedržela celoevropského trendu. Závěrečný index PX uzavřel výše o 1,88 procenta na 706,3 bodu. Nad hranicí 700 bodů byl přitom naposledy před měsícem. Na růstu indexu dnes měly opět největší zásluhu akcie Erste Group Bank. Dvouciferný růst zaznamenaly akcie mediální skupiny CME a téměř sedmiprocentní růst měly akcie developera Orco Property Group. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Akcie Erste Bank podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky přidaly za posledních sedm seancí už téměř 40 procent, a mají tak hlavní podíl na pozitivním vývoji celého pražského indexu. Dnes uzavíraly výše o 6,15 procenta na 290 korunách.

Ještě "impozantnější" je podle Adamkoviče posilování akcií CME, které dnes přidaly dalších 12,80 procenta na 184,49 koruny a od svého minima před osmi dny podražily téměř o 80 procent.

Akcie společnosti Orco, které se v úterý propadly o více než 11 procent, dnes naopak vzrostly o 6,98 procenta na 99,50 koruny. Výrazný růst o 5,81 procenta na 510 korun zaznamenaly akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG.

Elektrárenská skupina ČEZ si s více než polovičním objemem dnešních obchodů připsala 1,93 procenta na 723,50 koruny. Akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, která ve čtvrtek zveřejní výsledky loňského hospodaření, po úterním poklesu o více než čtyři procenta obrátily a připsaly si 1,50 procenta na 236,50 koruny.

Cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol naproti tomu oslabily o 6,80 procenta na 106,20 koruny. Akcie Unipetrolu doporučili k prodeji analytici banky ING, kteří snížili jejich cílovou cenu na 55 korun z minulých 272 korun.

Většina evropských národních indexů mírně oslabuje. Nedaří se většině sektorů, největší poklesy zažívají akcie společností z těžebního a automobilového průmyslu, jejichž indexy tíží ztráty titulů jako Rio Tinto, respektive Volkswagen a Daimler, uvedl Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK