Americké akcie dopoledne oslabovaly

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Akcie na amerických trzích během dopolední části obchodování klesaly a značný vliv na jejich pokles měl vývoj cen ropy spolu s propadem akcií technologické společnosti IBM. Investoři se ale také připravovali na výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který bude zveřejněn později.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 7336 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,8 procenta. Během dopoledne ale ztráty indexu dosahovaly až dvou procent. Širší index S&P ztrácel kolem 0,3 procenta na 775 bodů, naopak index Nasdaq Composite pokračoval v růstu a zpevnil o 0,4 procenta na 1468 bodů.

Nasdaq se držel v kladných hodnotách především díky optimismu, o který se postarala zpráva o chystaném převzetí společnosti Sun Microsystems. Podle listu The Wall Street Journal se za minimálně 6,5 miliardy dolarů chystá k převzetí podniku jiná americká společnost IBM. Nabízená cena by byla zhruba o 100 procent vyšší než úterní cena akcií Sun Microsystems na burze.

Akcie Sun Microsystems dopoledne vzrostly o více než 65 procent, naopak akcie IBM o více než dvě procenta oslabily.

Z energetických společností oslabovaly například akcie Exxon Mobil, které tak reagovaly na téměř čtyřprocentní pokles cen ropy. Za ním stála zpráva o růstu zásob ropy v USA.

"Včera (v úterý) jsme měli solidní růst, proto si myslím, že je jasné, že část zisků teď musíme odevzdat," uvedl podle agentury Reuters analytik trhu ve společnosti Miller Tabak c Co Dan Greenhaus. Akciové trhy zpevňují už od začátku minulého týdne, od 12letého minima se ale příliš nevzdálily.

Investoři čekají na výsledek schůzky měnového výboru Fedu, který bude zveřejněn kolem 19:15 SEČ. Američané už snížili sazby téměř k nule, a proto bude investory zajímat, jaké další kroky Fed přijme, aby podpořil ekonomiku a zabránil jí v dalším propadu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK