V centru Kladna má vzniknout obchodní centrum za 1,5 miliardy Kč

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 18. března (ČTK) - V Kladně má být do druhé poloviny roku 2011 vybudováno rozsáhlé obchodní a společensko-zábavní centrum s 90 obchody, fitcentrem a multikinem za více než 1,5 miliardy korun. S výstavbou ale nesouhlasí řada místních obyvatel, kteří mají obavy ze zvýšené dopravní zátěže. Podle zástupců investora z developerské skupiny Crestyl nadměrné zatížení dopravou nehrozí, což podle nich potvrzuje nezávislá dopravní studie. Komplex Central Kladno by měl naopak zkvalitnit život ve středu města, řekl dnes novinářům generální ředitel Crestylu Omar Koleilat.

Centrum s celkovou prodejní plochou 29.000 metrů čtverečních má vyrůst na území ohraničeném ulicemi Ctiborova a Petra Bezruče. Jeho součástí bude i kryté parkoviště s kapacitou 850 míst. Podle Koleilata budou podzemní garáže moci využívat například i lidé, kteří vyrazí do města za vyřizováním věcí na úřadech. Podotkl také, že pro obyvatele Kladna se vybudováním centra vytvoří více než 300 nových pracovních pozic.

Kritici výstavby z řad místních obyvatel již založili dvě občanská sdružení a sbírali podpisy pod protestní petici, kterou odeslali krajskému úřadu. Umírněnější sdružení chce stavební záměr korigovat, radikálové prosazují úplné zrušení stavby. Koleilat podotkl, že stejné obavy provázely i výstavbu obdobného centra v Mostu, které Crestyl otevřel loni v květnu. Nakonec se však podle něj ukázaly jako liché.

Přes frekventovanou ulici Petra Bezruče investor kvůli bezpečnosti vybuduje most pro pěší, který by měl tuto lokalitu spojit přímo s centrem města. Nejen okolí stavby, ale i další oblasti na Kladně chce osázet zelení. Keře a stromy se objeví také na střeše obchodního centra, aby nekazila výhled z okolních domů, jež stavbu převyšují.

Podle průzkumu, který si investor nechal zpracovat, neuspokojuje současná obchodní obslužnost potřeby místních obyvatel, a to především kvůli tomu, že nynější hypermarkety, supermarkety či diskonty nenabízejí vhodnou kombinaci služeb, obchodů a volnočasových aktivit na jednom místě. Proto bude součástí nového komplexu i multikino s pěti sály a restaurace a kavárny. Počítá se rovněž s pořádáním akcí pro děti, autogramiádami, módními přehlídkami či soutěžemi o ceny.

Koleilat podotkl, že cílem není postavit "kostku na okraji města", ale objekt, který naopak život vrátí z periferie zpátky do srdce metropole. Podle vedoucího přípravy projektů Crestylu Tomáše Klímy jde o podobný typ středoměstského centra, jako je třeba v Praze na Floře. "Důležitý je pro nás nejen vnitřek, ale i vnější architektura," zdůraznil Klíma.

Poukázal na to, že investor již na schůzce s kritiky stavby přistoupil na některé úpravy projektu. Například na jedné straně sníží výšku objektu nebo zachová fasádu rohové budovy Učitelského ústavu Marie Egemové.

Středočeský kraj počátkem ledna nařídil ke stavbě vypracovat podrobnou dokumentaci vlivu na životní prostředí. Město i místní žádali, aby byla zpracována nejen takzvaná malá EIA, ale podrobnější studie, a kraj jim vyhověl. Podle Klímy se nyní pracuje na doplnění dokumentace. "Náš poslední odhad je, že bychom rádi zahájili stavbu v létě příštího roku," uzavřel Klíma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK