HN: Manažer ČEZ zneužil informace, trestné to ale nebylo

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Obchodní ředitel elektrárenské společnosti ČEZ Alan Svoboda podle soudu spáchal zakázaný čin, k odsouzení to ale prý nestačí. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na slova soudce Městského soudu v Praze Kamila Kydalky.

Žalobce Svobodu vinil z toho, že v roce 2005 jako tehdejší místopředseda představenstva ČEZ zneužil vnitřní informace firmy při obchodování s jejími akciemi, aby se obohatil. Na obchodech si podle spisu vydělal více než 1,6 milionu korun. Údajně se tak dopustil trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Hrozilo mu dva až osm let vězení. Svoboda již dříve prohlásil, že se nikdy proti zákonu neprovinil.

"Popisované jednání proběhlo, ale nedosáhlo intenzity trestného činu," řekl listu ve středu Kydalka, který proto použil nepříliš využívaného paragrafu a případ jednoho z nejmocnějších mužů ČEZ postoupil jako možný přestupek České národní bance. Státní zástupce středeční verdikt nekomentoval a ani neoznámil, zda se proti němu odvolá, napsaly HN.

Svobodovi však stále hrozí až čtyřmilionová pokuta - téměř trojnásobek toho, co si podle obžaloby zneužitím informací vydělal, napsal deník.

Kydalka podle HN svůj verdikt odůvodnil tím, že Svobodou zneužité informace neměly vliv na to, kolik vydělal. "Ty akcie si udržovaly stále stejný trend, nebyla žádná nečekaná informace, která by ten kurz výrazně ovlivnila," řekl soudce. Svobodovu reakci se listu ve středu nepodařilo získat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK