Premiér: Naděje na schválení miliard na energetické projekty žije

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek věří, že by EU mohla na dnes začínajícím summitu EU schválit balík pěti miliard eur (135 miliard korun) na šíření internetu, na zemědělství a hlavně na energetické projekty. Topolánek, který bude jednáním šéfovat, bude muset překonat třeba odpor Německa, které zpochybňovalo způsob financování i seznam projektů. Různé požadavky ale zaznívají i z dalších zemí.

Z těchto peněz by mělo být financováno i rozšíření zásobníků na plyn v Česku, na něž by Češi získat až 35 milionů eur (asi miliardu korun). Na balíčku se chtěla unie dohodnout už v pondělí na jednání šéfů diplomacií, ale rozpory ohledně financování i seznamu projektů se jí vyřešit nepodařilo. Rozeběhla se tak další diplomatická jednání.

"Jednalo se dlouho do noci. Mohu teď vyjádřit jistou míru naděje, ale nechtějte po mně žádné detaily," podotkl Topolánek o průběhu a výsledku intenzivních zákulisních jednání, která pětimiliardový balíček provází.

Podle premiéra je trochu zvláštní, že právě tento balíček, jehož rozsah představuje v rámci stovek milionů eur nalívaných do evropských ekonomik relativně malou sumu, provází taková pozornost.

"Jak už to tak bývá, tak se vždycky soustředí pozornost na nějaký detail. Jenže pět miliard euro není zas takový detail a Němci, kteří mají největší podíl jako čistý plátce na placení takových balíčků, si logicky kladou své podmínky a já je pokládám za logické," řekl Topolánek.

Podle něj tak platí, že mají-li být balíčkem pokrývána protikrizová opatření, musí to být realizováno letos a v příštím roce. A pokud má být tento balíček brán jako opatření pro posílení energetické bezpečnosti, pak to musí splňovat i parametry daných projektů.

"V tomto smyslu se už ten balíček dostal do podoby, kdy snad dokonce by mohl být schválen. Ale je to trochu na vodě....Opravdu se o tom jedná velmi intenzivně, snad jsme našli nějaký průsečík," dodal Topolánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK