Francii opět zasáhly stávky

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. března (zpravodaj ČTK) - Osm francouzských odborových organizací vyzvalo své členy k účasti na dnešní protestní stávce a k demonstracím proti opatřením vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho na oživení francouzského hospodářství. Stávka na železnici, která začala již ve středu ve 20:00, zatím omezila dopravu na dráze zhruba o 50 procent. Mezinárodní spoje rychlovlaků TGV jsou částečně omezeny ale jen ve směrech do Švýcarska a Itálie.

Příměstské vlaky RER v oblasti Paříže provozované státními drahami SNCF jsou zajištěny z poloviny. Na vnitrostátních linkách jezdí z rychlovlaků TGV z francouzské metropole zhruba jen třetina do destinací k Atlantickému oceánu a polovina na jihovýchod a na sever. Provoz mimopařížských rychlovlakových spojů je ale jen pětinový. Jinak z tradičních osobních vlaků a rychlíků jezdí ve Francii v průměru každý druhý.

Mezinárodní spoje TGV do Británie, Belgie nebo Německa jezdí normálně, stejně jako na trase Paříž-Zurich. Do Bernu a Ženevy jede z Paříže ale jen 60 procent vlaků a do Milána jen 35 procent.

Podle Petra Šťáhlavského z tiskového oddělení Českých drah nemá ČR s Francií v osobní dopravě žádné přímé vlakové spojení. "Stávka nemá vliv na žádné spoje, které by směřovaly do ČR," sdělil ČTK Šťáhlavský. Dceřiná společnost Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo se zatím na dotaz ČTK nevyjádřila.

Oproti očekávání byl ráno prakticky plynulý provoz pařížského metra,autobusů a tramvají. V průběhu dne se ale může situace ještě změnit.

Francii mají dnes paralyzovat také stávky ve školách, nemocnicích, poštách, ve veřejné dopravě a ve většině státních institucí. Zasažen má být i energetický sektor a uzavřen například přístav v Marseille.

Zemi má odpoledne zasáhnout vlna protestních demonstrací. Podle dnešního listu Libération by se mělo napříč Francií uskutečnit na 200 protestních pochodů. Při poslední celonárodní akci 29. ledna se do manifestací zapojilo podle různých zdrojů milion až 2,5 milionu lidí. Odbory doufají, že dnes jich bude stejně nebo ještě více.

V převážné většině se demonstrací v lednu účastnila asi polovina státních zaměstnanců, většina studentů a ti dělníci z továren, které vinou ekonomické krize zavřely své brány nebo je to teprve čeká. Soukromý sektor se tradičně do takovýchto akcí zapojuje jen minimálně.

Odbory hlavně chtějí Sarkozyho přinutit, aby zmírnil bolestivá úsporná opatření vlády, která vedou ke snižování počtu pracovních míst ve státním sektoru. Zároveň po něm chtějí daňová opatření, která by oživila spotřebu domácností. Řadovým zaměstnancům také připadá, že vláda straní spíše bohatým - Sarkozy v těchto dnech odmítl zrušit například strop pro zdaňování vysokých příjmů, který dosahuje v současnosti 50 procent. Obecně se Francouzům také nelíbí, že vláda slíbila desítky miliard eur na záchranu bank, které jsou podle nich odpovědné z nynější krizi.

Francouzský provládní deník Le Figaro dnes obvinil odbory, že demonstracemi a stávkami chtějí kabinet vydírat a že neustále zvyšují nároky. Le Monde ve svém posledním vydání uvedl, že dnešek je projevem rostoucího sociálního napětí v zemi. Ekonomický list Les Echos podotýká, že odbory chtějí vést proti Sarkozymu vyčerpávající válku. Komunistický L'Humanité si pochvaluje, že dnes budou Francouzi v ulicích opět družně pohromadě, a tvrdí, že svobodu nelze obdržet, ale je nutné si ji vydobýt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK