Farmáři požadují mimořádnou dotaci ve výši 300 euro na dojnici

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Finanční příspěvek ve výši 300 euro (nyní zhruba 8100 korun) na dojnici požadují zástupci tuzemských chovatelů mléčného skotu a rozhodnutí o této dotaci chtějí do 15. dubna. ČTK to dnes po jednání Operativní skupiny Agrární komory řekl předseda AK Jan Veleba.

Zemědělci podle něho ale nepožadují další navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství. "Prostředky by měly být dodány přerozdělením současných zdrojů, na pomoc oboru by mohly směřovat také peníze z takzvaného Barrosova balíčku," řekl Veleba s tím, že farmáři od začátku roku kvůli nízkým výkupním cenám mléka přišli o 1,7 miliardy korun na tržbách.

Podle Veleby by měl se zástupci agrárníků jednat v brzké době i premiér Mirek Topolánek, zemědělci mu chtějí vysvětlit složitost současné situace.

Nízké výkupní ceny mléka panují již několik měsíců v důsledku stagnujícího mléčného trhu. Farmáři upozorňují, že peníze, které od mlékáren za mléko dostávají, nestačí pokrýt ani jejich výrobní náklady a hrozí jim proto nucená likvidace chovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK