Kalousek chce audit o nakládání s vybraným nájemným z bytů OKD

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek chce uskutečnit nezávislý a hloubkový audit, která má zjistit, jak skupina RPG Real Estate nakládá s nájemným vybraným z bytů společnosti OKD. RPG podle něj s tímto auditem souhlasí. Kalousek to prohlásil při dnešních sněmovních interpelacích s tím, že výsledky auditu je ochoten zveřejnit.

Bytový fond OKD, čítající asi 45.000 bytů, získala před pěti lety při prodeji státního podílu v této těžařské firmě společnost Karbon Invest. Tu poté koupila skupina RPG Industries. Sdružení nájemníků žijících v těchto bytech žaluje ministerstvo financí a chce, aby smlouvu zveřejnilo. Nájemníci totiž nevědí, zda zachovává předkupní právo nájemníkům, kteří si chtějí byt koupit, a to za cenu, za kterou stát byty prodal. Obávají se, že jim je bude chtít prodat za vyšší ceny.

Kalousek tvrdí, že smlouva, kterou v roce 2004 podepsal tehdejší ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka, neobsahuje žádný závazek kupujícího prodat byty nájemníkům na netržní cenu. Obsahuje pouze tu podmínku, že pokud bude RPG Industries byty prodávat, musí je nabídnout nájemníkům. "Ale když se rozhodne je neprodávat, nemám žádný nástroj, jak ho k tomu donutit," řekl ČTK.

Jediné, o čem lze podle něj vést diskusi, je to, zda plní závazek a vrací veškerý výtěžek z nájemného do bytového fondu. To má právě prokázat zvažovaný audit. Kalousek také poslance informoval, že po letošním 1. květnu tato povinnost majitele bytů skončí a RPG už nebude muset používat všechny peníze z nájemného na bytový fond. Zůstane však omezení volného převodu domů a bytů OKD na třetí osobu, uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK