Topolánek: Plynová krize je permanentní, může nastat zítra

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodajové ČTK) - Plynová krize, kterou začátkem letošního roku způsobilo přerušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy, je permanentní a může "nastat klidně zítra". Novinářům to dnes před začátkem summitu EU v Bruselu řekl premiér Mirek Topolánek. Podle něj obnovení dodávek vyřešilo krátkodobý výpadek, příčiny ale zůstávají.

Podle Topolánka jsou příčiny problémů s dodávkami plynu řešitelné alternativními dodávkami. O ty se ale v Evropské unii v současnosti vedou spory. EU chce na některé energetické projekty věnovat miliardy eur z unijního rozpočtu, ale zatím se nedokázala shodnout na přesné podobě seznamu. Z velké části se problémy "točí" kolem plynovodu Nabucco, který by měl do unie přivést plyn ze střední Asie, a snížit tak závislost EU na Rusku.

Evropská komise původně navrhovala, že se v případě Nabucca zaručí za úvěry ve výši 250 milionů eur, pak ale částku snížila na 200 milionů eur a nyní už ani nehovoří o Nabuccu, ale o "projektech jižního koridoru". To se ale nelíbí několika členským státům a jednání o tomto seznamu bude zřejmě jedním z nejnáročnějších bodů dnes začínajícího summitu.

Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině na Nový rok. O týden později po dalším vyhrocení sporu mezi Kyjevem a Moskvou zcela přestaly na zhruba dva týdny proudit i dodávky ruského plynu pro evropské odběratele přes ukrajinské plynovody. Zavření kohoutků ovlivnilo na dvě desítky evropských zemí, přičemž některé země včetně Slovenska se ocitly bez plynu úplně a krize citelně poškodila i jejich hospodářství.

Podobné problémy se nicméně opakovaly i začátkem března. Ukázalo se, že Ukrajina Rusku opět dluží peníze za odběr plynu, přičemž Moskva znovu pohrozila přerušením dodávek. Ukrajina, která se těžce potýká s následky globálního hospodářského útlumu, ale tentokrát na poslední chvíli své dluhy uhradila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK