Živnostníci mohou mít po splacení dluhu nárok na nemocenskou

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Živnostníci a drobní podnikatelé, jimž kvůli dluhům na pojistném na nemocenské pojištění k 1. lednu letošního roku zanikla účast na nemocenském pojištění, se mohou do systému vrátit. Do konce března se však musí přihlásit u příslušné správy sociálního zabezpečení a doplatit penále z dluhu na pojistném. ČTK to oznámila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Účast na nemocenském pojištění pro živnostníky povinná není. Podle Buraňové na něm k 1. lednu letošního roku zanikla účast vzhledem k zavedení novely zákona o nemocenském pojištění těm osobám samostatně výdělečně činným, které nedoplatily dlužné pojistné včetně penále do konce loňského prosince.

Kvůli nové úpravě o nárok na pojištění přišli i lidé, kteří měli na penále jen velice nízké dluhy. Buraňová uvedla, že zrušení nároku na pojištění je příliš tvrdé opatření; úřady se proto snaží jeho tvrdost zmírnit.

Osoby samostatně výdělečně činné musí povinně platit zálohy na pojistné na důchodové pojištění, letos v minimální výši 1720 korun měsíčně. Nemocenského pojištění se mohou účastnit dobrovolně, minimální vyměřovací základ činí 4000 korun a z něj vypočítaná nejnižší měsíční platba na nemocenské je ve výši 56 korun.

Pokud se lidé k pojištění v březnu opět přihlásí a doplatí nedoplatek, bude jim podle Buraňové k nemocenské započítána i doba, po níž od 1. ledna letošního roku oficiálně nebyli účastníky systému pojištění.

Drobní podnikatelé a živnostníci, kteří loni aspoň část roku vydělávali, by měli do 30. dubna podat správě sociálního zabezpečení přehled svých loňských příjmů a výdajů. Pokud ale do stejného termínu doloží, že jim ho zpracovává daňový poradce, mají na podání čas až do 31. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK