Nový Bor vyplatil na dávkách a půjčkách sklářům přes 3 miliony

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Bor (Českolipsko) 19. března (ČTK) - Přes tři miliony korun vyplatilo v prvních dvou měsících letošního roku město Nový Bor na Českolipsku bývalým zaměstnancům zkrachovalého Crystalexu na dávkách pomoci v hmotné nouzi a půjčkách. Jen na sociálních dávkách rozdělila v lednu a únoru radnice bezmála 2,97 milionu korun, což bylo téměř čtyřikrát víc než ve stejném období loňského roku. ČTK to dnes řekl tajemník městského úřadu Antonín Metál.

Dalších 350.000 Kč rozdalo město ve formě desetitisícových bezúročných půjček těm, kdo na dávky nedosáhli. "Největší zájem o ně byl v únoru," řekl Metál. O půjčky mohou lidé žádat až do konce dubna, do roka ale musí peníze vrátit. Půjčky jsou určeny všem obyvatelům s trvalým bydlištěm v Novém Boru, kteří se dostali do tíživé finanční situace v souvislosti s ukončením pracovního poměru a nevyplacenou mzdou.

Lidem, kteří zůstali kvůli nevyplaceným mzdám bez prostředků, pomohla také odborová organizace Crystalexu, která svým členům rozdělí zhruba 1,5 milionu korun. "Vyplácíme mimořádný příspěvek 1500 korun a dalších 1000 korun na každé dítě do 15 let," řekl dnes ČTK předák tamní odborové organizace František Kuric. Dodal, že lidé se o příspěvku dozvídají postupně. "Komunikace s nimi je obtížná, továrna je zavřená a lidé se rozutekli," vysvětlil.

Odbory se také připravují na rozdělování 30 milionů korun, které na pomoc sklářům zkrachovalého uskupení výrobců skla a porcelánu Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus schválila v pondělí vláda. Peníze jsou určeny pro všechny, nejen odborářům, zatím ale nejsou jasná pravidla. "Nějaké peníze bychom také měli dostat z veřejné sbírky, kterou na pomoc sklářům vyhlásil poslanec Cyril Zapletal ve spolupráci s libereckou nadací Euronisa," dodal Kuric.

Sklářská společnost Crystalex byla ještě loni největším zaměstnavatelem v dvanáctitisícovém Novém Boru. V podniku pracovalo na 1300 lidí, z toho zhruba 600 je obyvateli Nového Boru. Výroba se zastavila na počátku ledna poté, co banky odčerpaly z účtů Crystalexu veškerou hotovost a podnik neměl na financování provozu ani na mzdy pro zaměstnance. Většina pracovníků už sama odešla nebo dostala výpovědi. Crystalex je od 12. března v konkurzu a insolvenční správkyně spolu s věřiteli a poradenskými firmami připravuje jeho prodej. Zájem o něj projevila zhruba desítka investorů. Lidé doufají, že se výrobu skla podaří znovu rozjet.

Obnovení výroby v Crystalexu by pomohlo i místnímu trhu práce. Krach sklárny a problémy automobilového průmyslu nabídku práce v regionu výrazně poznamenaly. V současné době evidují úřady práce na Českolipsku téměř 6900 nezaměstnaných, míra nezaměstnanosti v únoru překročila 11 procent. "V evidenci máme 795 bývalých zaměstnanců Crystalexu, což je bezmála 12 procent všech uchazečů," řekla dnes ČTK mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová. Situaci sklářů i dalších nezaměstnaných komplikuje podle ní nedostatek pracovních příležitostí. V regionu je jen 288 volných míst, přesto si už někteří skláři novou práci našli, dodala.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK