Daňové přiznání zatím podala čtvrtina lidí

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Daňové přiznání dosud podala podle odhadů ministerstva financí zhruba čtvrtina lidí. Daňové přiznání z příjmů je letos třeba podat do 31. března. Pokud využívají lidé služeb daňového poradce, mohou tak učinit do konce června. Nepodá-li člověk včas daňové přiznání, může mu finanční úřad zvýšit daň až o deset procent.

Loni podalo daňové přiznání téměř 2,5 milionu osob, přičemž letos očekává ministerstvo pokles zhruba o desetinu. Podle úřadu je na rozdíl od předchozích let ovšem komplikované kvůli ekonomické krizi odhadnout jak celkový letošní výběr daní z příjmu, tak i sumu vrácených přeplatků.

Loni získali lidé zpět na daních kolem 15 miliard korun, o rok dříve to bylo kolem 13 miliard korun. Poplatníci si mohou z daní odečítat například úroky zaplacené u hypotéky nebo příspěvky na penzijní připojištění.

Přeplatek na dani by měly finanční úřady poukázat bezhotovostně na účet nebo poštovní poukázkou do 30 dnů po konci termínu pro podání přiznání. Pokud však bude mít finanční úřad pochybnosti o správnosti či úplnosti dodaných údajů, začne s poplatníkem daňové řízení, které lhůtu pro vrácení přeplatku prodlužuje.

Na nápor lidí, kteří budou chtít podat daňové přiznání na poslední chvíli, se již tradičně chystají finanční úřady. Poslední březnový týden od 23. do 27. března budou mít podatelny všech finančních úřadů otevřeno denně až do 18:00. V okresních městech budou otevřeny i v sobotu 28. března, a to od 08:00 do 12:00. V pondělí 30. března a úterý 31. března 2009 budou podatelny všech finančních úřadů otevřeny do 18:00.

Podle údajů MF činily letošní příjmy z daně příjmu fyzických osob od ledna do konce února 23,5 miliardy korun, přičemž za celý rok stát naplánoval v rozpočtu tyto příjmy na téměř 163 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK