KZ Finance: Z fondů letos do půlky března odteklo 7,7 mld. Kč

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Češi se i v letošním roce zbavují svých investic v podílových fondech. Od začátku roku do poloviny března převážily odkupy jejich podílů nové prodeje o 7,7 miliardy Kč. Nejhorší je situace u fondů peněžního trhu, ze kterých odplynulo 5,1 miliardy Kč. Nepatrně přibylo peněz v akciových fondech. ČTK o tom informovala společnost KZ Finance, která čerpala údaje z dat Asociace pro kapitálových trh.

"Od počátku roku stále převládají odkupy fondů, i když se jejich intenzita hlavně u fondů peněžního trhu, u nichž jsou odkupy vzhledem k velikosti těchto fondů v absolutní částce nejvyšší, postupně snižuje," řekl ČTK analytik KZ Finance Miroslav Frajt. Výrazné odkupy v lednu podle něj zřejmě souvisí také s tím, že byly rozesílány roční výpisy z majetkových účtů, na které asi investoři reagovali prodejem svých investic.

U fondů peněžního trhu lze tuto situaci připisovat všeobecně mizerným výkonnostem, které navíc nejsou mnohdy schopny konkurovat spořicím účtům bank, doplnil analytik Broker Consulting Jan Lener. Ke konci ledna podle něj nárůst odprodejů podílových listů peněžních fondů narostl, následně se však situace ustálila na hodnotách vykazovaných v prvních týdnech roku.

Petr Rozkošný ze společnosti ifondy.cz upozornil na to, že také u dluhopisových fondů převažují odkupy nad prodeji, rozdíl již však není tak dramatický jako u fondů peněžního trhu. Je to podle něj dáno především delším investičním horizontem a skutečností, že některé z podílových fondů nabídly svým podílníkům docela zajímavý výnos. U smíšených fondů záleželo na investiční strategii fondu, dodal.

Přírůstky nových investic zaznamenaly tedy pouze akciové fondy. To si lze podle Frajta vysvětlit poměrně zajímavými cenami akcií a také pravidelnými investicemi, které jsou velmi často směřovány právě do akciových fondů. Pravidelné investice jsou v čase víceméně konstantní, spíše se postupně zvyšují. Celkové objemy investic v rámci akciových fondů jsou však výrazně nižší, než je tomu u ostatních typů fondů, takže prodeje převážily odkupy jen o 50 milionů Kč. Prodeje akciových fondů kopírují vývoj na kapitálových trzích, poznamenal Rozkošný.

Investiční společnosti míní, že se situace uklidňuje. "Trend je bezesporu zlepšující. Důvěra investorů se vrací," uvedla mluvčí Investiční společnosti České spořitelny Hana Trhoňová. "V lednu jsme viděli silný příliv peněz do fondů, únor zájem investorů ochladil tak, tak jak světové burzy pokračovaly v korekci. Je vidět, že každé větší posílení burz budí zájem drobných investorů a řada z nich vyčkává s nachystanými penězi na známky zlepšení výhledu světové ekonomiky a očekávané zotavení akciových trhů," uzavřel ředitel prodeje fondů ING Investment Management Miloš Filip.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v roce 2008 o 71 miliard Kč na 244 miliard Kč. Příčinou poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů. V prvním čtvrtletí ubylo 19 miliard korun, ve druhém objem majetku ve fondech stagnoval, ve třetím činil pokles pět miliard Kč a ve čtvrtém 47 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK