Topolánek: Příčinou krize je i nedostatek etiky ve finančnictví

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodaj ČTK) - Jednou z hlavních příčin současné finanční a hospodářské krize je nedostatek etiky ve finančním sektoru, řekl dnes novinářům před začátkem dvoudenního summitu v Bruselu český premiér Mirek Topolánek. Podle něj jsou příčiny tři - vedle nedostatku etiky jde o neobezřetné chování států a selhávající regulaci, například v případě hedgeových fondů či takzvaných daňových rájů.

"Nemyslím si, že tím, kdo selhal, je trh. Že tím, kdo selhal, je liberální kapitalismus. To selhání vidím jinde. Nejsem tím, kdo volá po změně společenského řádu jako někteří jiní," uvedl Topolánek. Doplnil, že velkou výhodou Evropské unie je vnitřní trh, který je prý sám o sobě hodnotou a nemá smysl jej zpochybňovat.

V případě nedostatku etiky ve finančním sektoru a neobezřetného chování států podle Topolánka jde především o zasahování Spojených států do poskytování hypotečních úvěrů. Český premiér svá slova dost možná mířil na administrativu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, která během svého působení rozvolnila pravidla pro poskytování úvěrů.

Nejrůznější půjčky na nákup auta, či dokonce hypotéky mohli nově získat i lidé s malými příjmy, kteří by dříve pro získání finančních prostředků nesplnili podmínky. Američané tyto půjčky označují spojením subprime úvěry a ekonomové je považují za jednu z hlavních příčin finanční krize, která se časem přelila do reálné ekonomiky.

S růstem úrokových sazeb ale chudší domácnosti přestaly hypotéky splácet, což způsobilo velké problémy bankám, které začaly požadovat předčasné splacení úvěrů a zvyšovaly nejrůznější poplatky, aby kryly vlastní ztráty. Krach subprime úvěrování se postupem času přenesl do celého finančního sektoru a nakonec vyústil i v hospodářskou recesi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK