Tisíce klientů brokera Fio dnes nemohly obchodovat s akciemi

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Tisíce klientů společnosti Fio, největšího obchodníka v tuzemsku zaměřeného na drobné klienty, dnes nemohli několik hodin obchodovat s cennými papíry. Mimo provoz pro klienty Fio byla pražská burza i burza RM-Systém. Skupině Fio po poledni vypadl centrální server a nefungovaly ani záložní systémy. Obnovit obchodování se podařilo po 16:00. Podobné potíže Fio ještě nemělo, řekl ČTK marketingový ředitel burzy RM-Systém, člena skupiny Fio, Jiří Vodička.

Výpadek Fio postihl například Petra Václavka z Olomouce, podle kterého šlo o "velmi závažnou věc, kvůli které lidé mohli přicházet o statisíce korun, protože nemohli investovat." Akciové trhy totiž strmě rostly a například akcie Erste Bank zpevnily na pražské burze o takřka pětinu. "Někteří klienti zvažují právní kroky," doplnil Václavek. Skupina Fio bude reklamace vyřizovat s klienty individuálně, ujistil Vodička.

Na konci loňského roku Fio měla 23.819 zákazníků, z toho 12.406 aktivních. Jen v posledních třech měsících loňského roku Fio zvýšila počet klientů o více než 5300, což byl její rekord.

Fio v loňském roce zobchodovala investiční nástroje v objemu 213 miliard korun, předloni přesáhly její celkové obchody 280,6 miliardy korun. Jen na pražské burze Fio zobchodovala akcie za 87,8 miliardy korun, což znamenalo šesté místo na trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK