Co týden dal?

20.03.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stát by si mohl podle Kalouska od domácností v příštích letech půjčit až 140 mld. Kč. Ministerstvo financí již zaznamenalo výrazný zájem o státní dluhopisy, když v aukci prodalo tyto cenné papíry za 20 mld., přičemž zájem byl ještě větší.

Posledních 7 dní ve světě

  • Průmyslová výroba v eurozóně se v lednu meziročně snížila o 17,3 procenta, což byl nejhlubší propad od roku 1990, kdy se tento údaj sleduje. Ve všech 27 zemích Evropské unie byla výroba nižší o 16,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Pokles výroby způsobuje ekonomická krize, která donutila průmyslové firmy uzavřít továrny, omezit pracovní dobu a odložit investice.
  • Lídři členských států EU na summitu v Bruselu souhlasili s navýšením unijního fondu pro země postižené krizí na dvojnásobek. Místo 25 miliard eur by tak měl nově obsahovat 50 miliard eur (zhruba 1,3 bilionu korun). Peníze mohou čerpat členské státy mimo eurozónu, tedy i Česko.
  • Ekonomika zemí eurozóny v letošním roce klesne zřejmě až o 4,1 procenta. Uvede to aktualizovaná zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), na kterou se odvolává slovinský ministr pro evropské záležitosti Mitja Gaspari. Německá ekonomika by podle OECD měla klesnout o 5,1 procenta, italská o 4,2 procenta.
  • Počet nezaměstnaných v Británii se za tři měsíce do konce ledna zvýšil o 165.000 na 2,029 milionu, což je nejvyšší údaj od roku 1997. Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) stoupla na 6,5 procenta z 6,3 procenta za tři měsíce do konce prosince.
  • Německá automobilka Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, očekává v letošním roce v důsledku ekonomické krize pokles zisku zhruba o 90 procent na 500 milionů eur (13,4 miliardy Kč). Firma zároveň počítá s propadem tržeb o téměř devět procent na zhruba 104 miliard eur.
  • Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy se v únoru meziročně snížil o 43,4 procenta na 6,4 miliardy metrů krychlových kvůli nízké poptávce. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo paliv a energetiky.
  • Americká recese by pravděpodobně mohla skončit ještě v letošním roce, pokud se vládě podaří úspěšně podpořit a stabilizovat bankovní systém. Řekl to v rozhovoru pro televizní stanici CBS šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke.
  • Srbsko požádalo Mezinárodní měnový fond o tři miliardy eur (zhruba 80 miliard korun) v rámci dvouletého úvěrového programu. Země si tak chce od MMF půjčit o miliardu eur více, než původně plánovala. Uvedl to místopředseda vlády a ministr hospodářství a regionálního rozvoje Mladjan Dinkić.
  • Americký prezident Barack Obama nařídil ministru financí Timothy Geithnerovi, aby prozkoumal všechny zákonné možnosti, jak zabránit výplatě prémií v pojišťovně American International Group (AIG). AIG má vážné finanční problémy a zachraňuje ji vláda. Daňoví poplatníci už drží zhruba 80 procent akcií pojišťovny.
  • Většina členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se údajně shoduje v tom, že lepší než další snížení těžby ropy je dodržovat současné těžební limity. Členové kartelu OPEC jednali ve svém sídle ve Vídni, jejich názory na těžbu se ale rozcházejí. Někteří členové dávali v minulých dnech najevo, že preferují další snížení těžby.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Jak získat vyšší zhodnocení!

Wüstenrot stavební spořitelna zvýšila od 1.3.2009 u smluv o stavebním spoření úrokovou sazbu z vkladů na výši 2,2 % p.a. Nabízí tedy nejvyšší úrok z vkladů ze všech stavebních spořitelen na trhu. Neváhejte a sjednejte si výhodné stavební spoření on-line, získáte tak navíc od Finance.cz odměnu až 900 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Koruna ve čtvrtek pod vlivem zpráv z USA prudce posílila vůči dolaru o více než korunu na 19,60 Kč/USD. V polovině února dolar dokonce stál 23,40 koruny; pod 20 korunami byla česká měna naposledy v první polovině ledna. Česká měna posílila i vůči euru, a to na 26,90 koruny za euro. V pátek dopoledne ovšem mírně oslabila a obchodovala se kolem 27 korun za euro. K dolaru rovněž kurz koruny klesl na 19,73 Kč/USD. Příčinou oslabování je korekce na trzích po čtvrteční euforii vyvolané plány americké centrální banky (Fed) nakupovat v příštích měsících státní dluhopisy. Nejen aktuální kurz české měny můžete zjistit v naší sekci Kurzy.
  • Firma Iveco Czech Republic loni ve Vysokém Mýtě vyrobila nejvíc autobusů v novodobé historii firmy, konkrétně 3020 vozidel. Vyšší výroba se projevila v lepších tržbách, ale zisky byly naopak nižší než v roce 2007.
  • Velké tuzemské autobazary začaly v posledních týdnech kvůli rostoucím prodejům zvyšovat výkupní ceny ojetých vozů. Ceny proti začátku roku vzrostly až o několik desítek tisíc korun.
  • Tisíce klientů společnosti Fio, největšího obchodníka v tuzemsku zaměřeného na drobné klienty, ve čtvrtek nemohli několik hodin obchodovat s cennými papíry. Mimo provoz pro klienty Fio byla pražská burza i burza RM-Systém. Skupině Fio po poledni vypadl centrální server a nefungovaly ani záložní systémy. Obnovit obchodování se podařilo po 16:00. Podobné potíže Fio ještě nemělo.
  • Ministerstvo financí zaznamenalo výrazný zájem o státní dluhopisy s desetiletou splatností. Úřad v aukci prodal cenné papíry za 20 miliard korun, přičemž zájem investorů byl ještě větší Do aukce MF nabízelo původně dluhopisy za osm miliard korun s ročním kuponem pět procent.
  • Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy hodlá vybudovat autobusovou divizi. Autobusy mají doplnit nabídku spojů, které firma nabízí. Koncept autobusové dopravy by měl vytvořit dosavadní náměstek pro osobní dopravu Petr Moravec.
  • Letos v únoru jezdilo podle jízdního řádu více než 93 procent vlaků Českých drah (ČD) a méně než dvě procenta spojů byla zpožděna o více než 15 minut. Informoval o tom mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že téměř třetina všech zpoždění byla způsobena vnějšími faktory, jako jsou zákroky policie, lékařů nebo nehody.
  • Stát věnuje sklářům, kteří kvůli krizi už několik měsíců nedostávají výplaty, nevratnou dotaci 30 milionů korun. Po dnešním jednání vlády to oznámil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), který spolu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL) kabinetu návrh pomoci předkládal. Mezi potřebné zaměstnance peníze rozdělí sklářské odbory.
  • Stát by si podle ministra financí Miroslava Kalouska mohl v příštích letech od domácností půjčit až 140 miliard korun. Dluhopisy určené obyvatelstvu, u nichž bude garantovat každoroční výnos několik procent a jejich zpětný odkup, kdykoliv o to majitel dluhopisu požádá, chce začít vydávat ještě letos.
  • Zájem o stavební spoření v prvních dvou měsících roku kvůli pokračující krizi klesl. Stavební spořitelny od ledna do února půjčily meziročně o 27 procent méně peněz, téměř 7,8 miliardy korun. Zároveň si méně Čechů sjednalo i smlouvu o stavebním spoření, vyplývá z údajů tuzemských stavebních spořitelen. Loni v prvních dvou měsících roku spořitelny půjčily přes 10,6 miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Absolventi VŠ a lidé do 25 let už nepatří mezi znevýhodněné na trhu práce

Co říkáte tomu, že poslanecká sněmovna schválila v novele zákona o zaměstnanosti vyloučení absolventů vysokých škol a mladých lidí do 25 let ze skupin znevýhodněných na trhu práce? V praxi to bude znamenat, že úřady práce budou věnovat těmto lidem méně péče.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká PEGAS NONWOVENS SA.
  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímate o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtště si aktuální komoditní anylýzu Měď long: Spekulace pro odvážné.
  • Chybělo vám přehledné vyhledávání článků podle autora? Vytvořili jsme pro vás rozcestník, kde se dočtete i základní informace o jednotlivých přispívatelích na Finance.cz.

 
Fintriky

V sérii našich článků finančních rad, doporučení a zajímavostí z rubriky FinTriky jsme se v tomto týdnu věnovali otázce garantovaných vkladových produktů. V aktuálních článcích jsme nahlédli pod pokličku garantovaným vkladům, spořícím účtům nebo vkladům a sazbám spořících účtů.


Anketa

Švýcarsko, Rakousko a Lucembursko se staly dalšími zeměmi, jež se rozhodly částečně uvolnit přísná pravidla týkající se bankovního tajemství a posílit spolupráci při vyšetřování daňových úniků. Přinášíme vám výsledky pravidelné týdenní ankety Finance.cz.


  • Bankovní tajemství by se uvolňovat nemělo - 29 %
  • Pokud to pomůže zmírnit daňové úniky, jsem pro - 71 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU