Ochranná ruka ČNB nedosáhne všude

21.03.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jako spotřebitelé finančních služeb si musíme dávat velký pozor, kam svoje prostředky vložíme, kam investujeme, od koho si půjčíme. Ne na všechny finanční instituce dohlíží ČNB. Proto vám poskytneme pár rad, jak chránit své peněžní prostředky.

Nejdůležitější institucí vykonávající dohled na českém finančním trhu je Česká národní banka. Ve včera zveřejněném článku Přísnější dohled v pojišťovnictví? jsou uvedeny důvody, proč se dohled nad finančními institucemi integroval právě do ČNB, jak a nad kým je dohled prováděn.

ČNB se nemůže zabývat ochranou spotřebitele u subjektů, které sice na finančním trhu působí, avšak nepodléhají dohledu ČNB. Mezi tyto subjekty patří zejména leasingové společnosti, nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, finanční poradci atd. Zde dohled nad ochranou spotřebitele vykonává Česká obchodní inspekce.


Co možná nevíte


V případě, že využijete nabídky služeb nebo produktů od osob, které nejsou oprávněny k jejich poskytování, potom:

  • se dostáváte do obchodních vztahů s osobami, které nejsou vázány pravidly obezřetného chování, odborné péče ve vztahu ke klientům a tedy ani povinností starat se řádně o svěřené finanční prostředky,
  • pokud tato osoba není schopna dostát svým finančním závazkům, nevzniká za ztrátu svěřených finančních prostředků nárok na odškodnění z příslušných garančních fondů, který by bylo možno u legálně poskytovaných služeb či produktů v zákonem stanovených případech uplatnit,
  • pravděpodobnost rizika ztráty finančních prostředků svěřených neoprávněné osobě a obtížnost jejich zpětného získání je několikanásobně vyšší než při realizaci obdobných obchodů s osobami, které jsou k této činnosti oprávněny.


Rady a podněty jak nenaletět podvodníkům


Osloví-li vás nějaká osoba, která se vám snaží nabídnout možnost uložení, správy či investování peněžních prostředků, doporučujeme řídit se níže uvedeným postupem:

Nezasílejte nikomu své peníze a nesdělujte své osobní údaje (zejména čísla bankovních účtů) dříve, než si ověříte všechny potřebné údaje o osobě nabízející finanční službu či produkt. Ověřte si, že nabízející osoba nebo firma má příslušné povolení. Seznamy takových osob a firem vede Česká národní banka. Pokud zjistíte, že není uvedena v žádném ze seznamů oprávněných osob, doporučujeme na téma uložení, investování či obchodování peněžních prostředků s touto osobou nejednat! Při telefonickém kontaktu si zjistěte co nejvíce údajů o osobě, která Vás oslovila.Osoba, která pracuje pro seriozní licencovanou firmu, se nebude zdráhat udat své plné jméno, telefonický kontakt na pevnou linku, faxové číslo a e-mail, plný název a adresu firmy. Existenci takové firmy potom můžete snadno ověřit z telefonního seznamu a obchodního rejstříku, který je publikován na internetu.


Na koho se obrátit


Podejte stížnost na ČNB okamžitě, zjistíte-li, že osoba nabízející investiční službu či produkt není uvedena na žádném ze seznamů licencovaných osob.Ve stížnosti je potřeba sdělit alespoň některé z níže uvedených údajů:

  • jméno a adresu společnosti, která vás oslovila;
  • jméno osoby, která vás oslovila;
  • datum, kdy jste byli osloveni;
  • k předání jaké peněžní částky jste byli vyzváni, případně jakou částku jste ji již předali, kdy a kam jste peníze zaslali, či měli zaslat (číslo účtu, název banky apod.);
  • zdali osoba, která vás oslovila, odkazovala na jinou osobu a jakou;
  • jaké dokumenty (propagační materiály či návrhy smluv) jste obdrželi.


Všechny uvedené informace zašlete e-mailovou zprávou na adresu info@cnb.cz nebo podatelna@cnb.cz, písemně poštou na adresu Česká národní banka, Na Příkopě 28, 115 03 Praha 1, faxem (224 218 522) nebo je sdělte telefonicky České národní bance (224 411 111).

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ