ISIC - pro studenty už téměř nepostradatelný

08.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Karta ISIC pro studenta představuje nejen spoustu slev a výhod, ale je to především jediný celosvětově uznávaný doklad, který deklaruje statut studenta.

Téma týdne: Slevové karty pro mladé


ISIC (International Student Identity Card) je jediný celosvětově uznávaný doklad prokazující statut studenta střední (SŠ, OU, SOU, víceletá gymnázia), vyšší odborné nebo vysoké školy a vybraných jednoletých pomaturitních studijních oborů (viz. níže). Průkaz vydává světová organizace ISTC pod záštitou EU a UNESCO.


Se studentem na každém kroku


Dříve byl průkaz ISIC znám především jako prostředek na levnější cestování, vstupné na hrady a zámky a na levnější cesty do školy vlakem pro studenty. Za posledních pár let se z ní však stal široce akceptovaný multifunkční průkaz, který provází studenty doslova na každém kroku.

Přečtěte si také spoustu zajímavých informací týkajících se nejen karty ISIC v interview s Tomášem Vyskočilem, ISIC National Managerem GTS ALIVE: Vyskočil: Kdo si ISIC pořizuje, dobře ví, proč to dělá.


Pestrá škála výhod


Kromě toho, že ISIC je mezinárodně uznáván jako doklad studenta, na jeho držitele čeká velké množství slev a výhod po celém světě. Karta ISIC platí ve 120 zemích světa, což představuje více než 42 000 různých slev. V rámci České republiky lze prostřednictvím ISIC čerpat slevy na více něž 1 800 místech. ISIC představuje skutečně pestrou škálu různých slev a výhod.

Dále má držitel přístup k bezplatné non stop poradenské lince ISIC Emergency Help Line (číslo je vždy uvedeno na kartě), kde operátoři poskytnou množství potřebných informací při cestování a využívání průkazu. K dispozici má i ISIConnect – komunikační nástroj pro telefonování, SMS, e-mail a voicemail. Více se dočtete ve studentské příloze Student.


Kde je možné pořídit kartu ISIC?


V zásadě existují tři cesty, jak a kde si pořídit kartu ISIC – ve škole, on-line nebo v prodejní síti.

  1. prostřednictvím školy - drtivá většina českých veřejných vysokých škol a několik desítek škol středních používá čipovou kartu ISIC jako kombinovaný průkaz studenta, která kromě klasických výhod slouží studentům k řešení praktických úkonů v rámci systému jejich škol - mohou jeho prostřednictvím zakoupit jídlo v menze, či kupon na městskou hromadnou dopravu, poskytuje přístup do knihoven nebo učeben.

    Výhodou kombinovaného průkazu studenta s licencí ISIC je jeho cena a systém prodlužování platnosti jednoduchým zakoupením revalidační známky bez nutnosti vyřizování všech formalit potřebných k vystavení nové karty ISIC. Takovýto průkaz zůstává držiteli po celou dobu studia. Informace o cenách a podmínkách výdeje podá studijní oddělení nebo výdejní centrum průkazů konkrétní školy. Další informace a aktuální přehled naleznete v příloze pro studenty na Finance.cz.

  2. online - na adrese www.isic.cz/online si můžete objednat svou kartu online. Stačí nahrát scan formuláře žádosti o průkaz ISIC, průkazu totožnosti a fotografii, a vaše karta vám přijde poštou až domů.
  3. v prodejní síti - kartu ISIC Vám vystaví kterékoli z prodejních míst po celé ČR.


Jak dlouho platí ISIC?


Platnost průkazu ISIC samozřejmě není neomezená. ISIC obecně platí až 16 měsíců, resp. vždy od 1. 9. (začátek akademického roku) do 31. 12. roku následujícího. V praxi to znamená, že ať si kartu pořídíte kdykoli v období od 1. 9. roku jednoho do 31. 12. roku následujícího, platí vám vždy právě do 31. 12. toho roku následujícího. Je třeba si tedy uvědomit, že platnost není stanovena striktně na 12 kalendářních měsíců od vystavení.


Kdy můžeme získat ISIC a kolik to bude stát?


Dolní věkový limit není specifikován věkem, ale typem školy, na které žadatel studuje. Na kartu ISIC má student nárok od nástupu do sekundárního stupně vzdělávání, tzn. od nástupu na střední školu, či učiliště. Výjimku tvoří studenti víceletých gymnázií, kteří ISIC mohou získat, nicméně až po dovršení věkové hranice 12 let. Žáci základních škol nemají na kartu ISIC nárok. Horní věkový limit pro získání karty ISIC není stanoven, držitelem ISIC tak může být např. čtyřicetiletý doktorand. Při splnění výše uvedených podmínek jej lze získat v jakémkoliv věku.

Vystavení karty ISIC – náležitosti při vystavování v prodejní síti:

  1. Kompletně vyplněná žádost o vystavení karty ISIC - formulář GTS potvrzený školou ne starší 2 měsíců. Potvrzená žádost musí obsahovat všechny předepsané náležitosti, především pak část týkající se potvrzení studia (přesný název školy, příp. fakulty, přesná adresa, razítko školy, jméno, funkce a podpis kompetentní osoby, datum vystavení potvrzení), podpis žadatele (bez podpisu nelze kartu vystavit). Toto potvrzení musí být originál formuláře, nikoliv jeho kopie.
  2. Doklad totožnosti – OP nebo cestovní pas
  3. Fotografie pasového formátu
  4. 300 Kč na uhrazení licenčního poplatku


Univerzitní průkaz studenta s licencí ISIC


Univerzitní průkaz studenta ISIC je kombinací studentského průkazu ISIC a průkazu studenta vysoké školy ve smyslu Zákona o vysokých školách. Je to multifunkční karta, která umožňuje vstupy do budov, do knihoven, stravovacích systémů, aplikace městské hromadné dopravy a jiné a současně plní funkci ISIC. Seznam škol, která vydávají univerzitní ISIC naleznete na stránkách Finance.cz v příloze Student.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU