Co týden dal?

10.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden odhalil další ekonomické statistiky. Tentokrát vzrostla nejen míra nezaměstnanosti ale i inflace. Naději přinesla však zpráva o vozu indické automobilky Tata Motors, který půjde pořídit za 40.100 korun.

Posledních 7 dní ve světě

  • S výstavbou plynovodu Nabucca, který má přivést plyn ze střední Asie do Evropy, by se mělo začít v roce 2011. Přestože měl plynovod původně snížit závislost Evropy na plynu z Ruska, podle Reinharda Mitscheka, šéfa konsorcia, které má na starosti celý projekt, nelze vyloučit, že Nabuccem nakonec poteče i ruský plyn.
  • Indická automobilka Tata Motors začala přijímat objednávky na svůj vůz Nano, který je při ceně 100.000 rupií (40.100 Kč) nejlevnějším automobilem na světě. Zájem byl velký, do bombajské kanceláře proudily davy zájemců, kteří se chtějí stát prvními majiteli nového vozu, píše agentura Reuters. Auto si však budou moci odvézt nejdříve ve druhé polovině roku.
  • Deficit zahraničního obchodu Spojených států v únoru klesl o 28,3 procenta na 26 miliard dolarů (asi 519,2 miliardy Kč). Dostal se tak nejníže od listopadu 1999. Za příznivějším vývojem je ale hlavně propad dovozu, který se snižuje v důsledku hospodářského útlumu ve světě, a s tím souvisejícím poklesem spotřeby.
  • Průmyslová výroba na Slovensku v únoru kvůli hospodářské krizi pokračovala v prudkém poklesu. Produkce se meziročně snížila o 28,2 procenta. V lednu se podle revidovaných údajů propadla dokonce o rekordních 30,9 procenta.
  • Německá vláda schválila navýšení finančních prostředků určených na takzvané šrotovné na pět miliard eur (133 miliard Kč) z dosavadních 1,5 miliardy eur. Zavedení šrotovného výrazně posílilo poptávku po automobilech v Německu, z čehož těží rovněž česká Škoda Auto.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odstraní z černé listiny takzvaných nespolupracujících daňových rájů čtveřici zemí, kterou na ni zařadila teprve minulý týden. Jsou to Kostarika, Malajsie, Filipíny a Uruguay. OECD uvedla, že tyto země přislíbily, že začnou dodržovat mezinárodní pravidla pro finanční otevřenost.
  • Meziroční pokles ekonomiky EU a eurozóny byl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku větší, než ukazovaly původní odhady. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 se HDP celé unie propadlo o 1,4 procenta a eurozóny o 1,5 procenta. Eurostat, který zveřejnil konečnou zprávu o vývoji HDP, přitom ještě v březnu předpovídal, že hospodářství se v obou zónách meziročně propadlo shodně o 1,3 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Užijte si klidný důchod!

Nechcete v penzi přemýšlet kde vzít finanční prostředky, aby jste nemuseli snížit svůj životní standard? Sjednejte si penzijní připojištění se státním příspěvkem, pomůže vám získat potřebné úspory a v důchodu si prostě budete jen užívat klid a pohodu. Nevíte kde toto spoření uzavřít? Za on-line uzavření penzijního připojištění v našem Prodejním centru získáte finanční odměnu až 1.500 Kč.
Záleží vám na tom, jak svoji penzi prožijete?

 

Posledních 7 dní doma

  • Podnikatelé mohou uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty (DPH) také při nákupu ojetého vozu. Podle novely zákona, která vstoupila v platnost letos v dubnu, je odečtení DPH možné nejen u nového auta, ale u jakéhokoliv vozu bez ohledu na jeho stáří.
  • Energetická společnost ČEZ nabídne od poloviny dubna do půlky června zákazníkům, kteří od ní odebírají elektřinu, příspěvek 1000 korun na nákup nového, energeticky úsporného spotřebiče. Lidé mohou slevu uplatnit ale jen na prodejnách Datart a Euronics.
  • Česká měna v závěru týdne při klidném obchodování mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Dosáhla hodnot 26,46 Kč/EUR a 20,13 Kč/USD.
  • Společnost Škoda Auto zvítězila v 11. ročníku ankety Czech Top 100, tedy v žebříčku 100 obdivovaných firem České republiky za rok 2009. Druhé místo obsadila energetická společnost ČEZ, která loni zvítězila. Třetí místo obsadil autobusový dopravce Student Agency.
  • Na výstavbu dálnice D47 pro letošní rok schází 2,6 miliardy korun. Peníze chybí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na úplné propojení úseku mezi Bohumínem a Lipníkem nad Bečvou. Ministr dopravy Petr Bendl (ODS) řekl, že se peníze pokusí získat. "V návrhem půjdu na vládu a 21. dubna by se o tom mělo rozhodnout," řekl ministr v demisi během návštěvy kraje.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 2,3 procenta z únorových dvou procent. Jde tak o letošní nejvyšší růst, uvedl Český statistický úřad. Meziměsíčně inflace stoupla o 0,2 procenta. Meziměsíční zvýšení cen ovlivnily zejména ceny pohonných hmot, na zrychlení meziročního růstu se podílely hlavně ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků.
  • Vláda se dohodla s opoziční ČSSD na protikrizovém balíku. Čtyři ze sedmi opatření prosadila opozice, včetně zavedení takzvaného šrotovného. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že vláda pouze připraví rámec pro zavedení šrotovného a že jde pouze o dohodu expertní komise.
  • Míra nezaměstnanosti v březnu vzrostla na 7,7 procenta z únorových 7,4 procenta. Loni v březnu byla míra nezaměstnanosti 5,6 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se meziročně zvýšil o 125.011 na 437.020 lidí.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Byl nyní vhodný čas pro vyslovení nedůvěry vládě?

Mladí lidé, studenti a dokonce i učitelé mají možnost čerpat slevy a různé bonusy díky slevovým kartám ISIC, ALIVE a ITIC. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito kartami? Využíváte je? Vyplatí se díky jim čerpat slevy? Podelte se o svůj názor v naší diskuzi.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Banky drží úrokové sazby hypoték stále velmi vysoko. Trh by se dal přirovnat k zamrznutému jezeru. Podívejte se na úroky hypoték sami v našem srovnání nebo ve srovnávací kalkulačce.
  • Hlavní cena - kilogram zlata. K dispozici - jeden milion korun pro investice do akcií, padesát tisíc dolarů pro deriváty. To je nový ročník virtuální investiční hry České burzy RM-Systému, kde Finance.cz působí jako jeden z hlavních partnerů.


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tentokrát věnovali slevovým kartám pro mladé. Představili jsme pro studenty téměř nepostradatelnou kartu ISIC, upozornili na alternativní možnost pro mladé v podobě karty ALIVE a sérii doplnili kartou ITIC, určenou učitelům.

 
Anketa

Šrotovné v okolních zemí plus odpočet DPH v Česku působí na prodej takovou měrou, že Fabie jsou téměr vyprodány a ve Škodě se možná budou zavádět pracovní soboty. Jak Vy hodnotíte tuto situaci?


  • Šrotovné nepomůže, jakmile skončí, vše se vrátí do původního stavu - 77 %
  • Šrotovné pomůže, automobilky se i po skončení šrotovného zaměří na úspornější auta - 23 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU