Úroky hypotečních úvěrů

07.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Úrokové sazby hypotečních úvěrů banky pozvolna, ale neustále snižují. Posledním impulsem  o úvahách ke snížení úroků bylo další snížení sazeb České národní banky.

Hypoteční úvěry zaznamenávají v posledním roce velkou popularitu, která se odráží  v nárůstu poskytnutých  úvěrů. Banky se předhání  a klienti vybírají. Hypotéky se postupně stávají dostupnějšími, k čemuž přispívá i snižování úroků.
Nejedná se však pouze o samostatný krok bank, ale na snižování úroků se podílí i celková situace na peněžním trhu. Se snižováním úroků nejen hypotečních úvěrů, ale úvěrů všeobecně dochází i ke snižování úroků u vkladových produktů, jako jsou termínované vklady či běžné účty, a to  v závislosti na snižování sazeb ČNB.
 
Posledním snížením, o kterém jsme vás informovali, bylo snížení úroků u ČMHB. Od 2. května tak můžete hypoteční úvěr s pětiletou fixací úrokové sazby získat od 6,2 % p.a. Je to již druhé snížení za poslední tři měsíce. Tentokrát minimální úroková sazba klesla  dolů ještě o 0,2 %. Hypotéku s jednoletou fixací úrokové sazby potom lze získat s úrokem od 5,2 % p.a. Navíc ČMHB jako specializovaná hypoteční banky přišla na trh s novým produktem Hypotékou Progres (nyní s úrokem od 6,9 % p.a.).

Ke snížení úroků přistoupila i Česká spořitelna, která právě před rokem vyprovokovala svým programem TOP Bydlení boj mezi bankami poskytujícími hypoteční úvěry a přispěla tak k prvnímu výraznému snižování úrokových sazeb. Od 6. května 2002 lze právě hypoteční úvěr v programu Top Bydlení získat již s úrokovou sazbou 6,1 % p.a. Ostatní hypoteční úvěry potom s úrokem od 6,9 % p.a. 

I všechny ostatní banky poskytující hypoteční úvěry snižovaly úrokové sazby u hypotečních úvěrů.
U GE Capital Bank to bylo snížení počátkem dubna. Hypoteční úvěr s jednoletou fixací úrokové sazby lze tak získat již od 6,09 % p.a., s dvouletou od 6,39 % p.a. a s pětiletou od 6,49 % p.a.
Raiffeisenbank  snížila úrokovou sazbu v únoru  hypoteční úvěr s pětiletou fixací úrokové sazby lze získat již od 6,3 % p.a.
Živnostenská banka má pro květen vyhlášenu minimální úrokovou sazbu od 5,7 % p.a., což je o čtyři desetiny méně než v dubnu.
Hypoteční úvěr Majordomus od HVB Czech Bank lze získat s fixací úrokové sazby 1-3 roky a splatností do 9 let za 6,65% p.a. (úroková sazba je pravidelně týdně aktualizována na této stránce). 
Komerční banka nabízí v současné době hypoteční úvěry s úrokovou sazbou od 6,49 % p.a. a při použití zvýhodněné úrokové sazby od 5,59 % p.a. Pro získání zvýhodněné úrokové sazby musí mít klient uzavřeno pojištění  nemovitosti, životní pojištění a mít běžný účet u Komerční banky.

Zajímáte-li se o uzavření hypotečního úvěru, potom právě výše úrokové sazby je pro vás důležitá. Právě její výše určuje konečnou výši splátky hypotečního úvěru, samozřejmě v závislosti na celkové výši a době splatnosti úvěru. A čím je tato splátka nižší, tím více lidí může hypoteční úvěr nejen získat, ale i bez větších problémů splácet.
 
Přehledně uspořádané úrokové sazby, které při změnách aktualizujeme, naleznete na stránce Podmínky hypoték. Zde též naleznete další základní podmínky hypotečních úvěrů a poplatky.

Autor článku

Elena Pohanková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ