Lze získat na starší byt státní příspěvek k hypotéce?

13.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Našli jste byt svých snů, který si chcete koupit do osobního vlastnictví? Zvažujete využití hypotečního úvěru. A jak je to s nárokem na státní příspěvek?

Po rozhodnutí pořídit si vlastní bydlení, třeba byt do osobního vlastnictví, musí většina asi sáhnout po nějaké formě úvěru, neboť tolik našetřených peněz asi nebudeme mít. Pokud se jedná o vyšší částky, je většinou lepší využít hypoteční úvěr. Stát nabízí k hypotečním úvěrům podporu, jejíž výše závisí na průměrném úroku poskytnutých hypotečních úvěrů fyzickým osobám v minulém roce. Kdy však na tuto podporu máte nárok?  

Dotaz čtenáře položeného na poradenství.finance.cz zní:
"Využiju-li pro koupi staršího bytu (900 tis. Kč) do osobního vlastnictví hypoteční úvěr ve výši asi 400 tis. Kč budu mít nárok na státní podporu?"

A jak zní odpověď poradce společnosti FiM - Finanční marketing na tento dotaz:
"Státní podpora k hypotečnímu úvěru je ve většině případů vázána na koupi nebo výstavbu nové bytové jednotky. Pokud se týká vašeho případu, tak na koupi staršího bytu se podpora nevztahuje."

V současné době je podpora poskytována ve výši 1%, tzn. že úrok z úvěru je vlastně o toto procento nižší. Tím dojde k určitému snížení splátky úvěru. Pokud vás zajímají další informace ke státní podpoře hypotečních úvěrů podívejte se do Abecedy hypoték na tuto stránku.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ