Vyřizujeme doklady: Občanský průkaz

23.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Občanský průkaz slouží jako základní identifikační doklad občanů ČR. Navíc po našem vstupu do EU se jeho působnost rozšířila i do všech členských zemí unie. Přečtěte si jak ho vyřídit.

Občanský průkaz je základní identifikační  doklad občanů České republiky a musí ho mít každý občan starší 15 let s trvalým pobytem na území ČR. Tento doklad již několik let neslouží pouze k identifikaci občana v rámci České republiky, ale také jako plnohodnotný cestovní doklad po většině zemí Evropy, přesněji zemí Evropské unie.

Po revoluční období bylo charakteristické vydáváním stále nových platných vzorů občanských průkazů. Teprve vstup ČR do EU,  který si vynutil přizpůsobení našich dokladů evropským standardům, přinesl dnes vydávané doklady totožnosti se strojově čitelnou zónou.


Získání občanského průkazu


O vydání občanského průkazu může požádat občan starší 15 let. Osoby mladší 15 let mohou o občanský průkaz požádat nejdříve 60 dnů před dosažením 15 let (v zastoupení  zákonného zástupce), nejpozději v den dosažení 15 let.

Písemná žádost se podává na obecní úřad obce s rozšířenou působností  příslušný podle místa trvalého pobytu, v Praze na úřad městské části Prahy 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni na magistrát. Popřípadě je možné žádost podat na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností mimo místo trvalého pobytu nebo na kterýkoliv matriční úřad. Následně po jeho vyhotovení si občan převezme občanský průkaz u matričního úřadu nebo u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, který uvedl do žádosti. V opačném případě si jej musí převzít na úřadě místně příslušném podle trvalého pobytu.

K žádosti je třeba předložit:

  • fotografii
  • doklady stanovené zákonem
    • k prvnímu občanskému průkazu - rodný list, doklad o státním občanství
    • po skončení jeho platnosti – dosavadní průkaz
    • při změně údajů – dosavadní  průkaz a doklad potvrzující změnu (např. oddací list, doklad o získání akademického titulu, potvrzení o změně místa trvalého pobytu)
    • existují i další případy – více o nich naleznete na stránkách MVČR
  • další doklady, na základě nich se zapisují údaje na žádost občana (např. titul, děti, manžel/-ka)

Doklady musí být předloženy v originále, ověřeném opise nebo ověřené kopii. Fotografie s
rozměry 35 x 45 mm musí odpovídat současné podobě občana a zobrazuje jej v předním čelném pohledu. Zobrazená osoba musí mít neutrální výraz a zavřená ústa, oči musí být otevřené a nesmí být překryté vlasy.


Do kdy a za kolik


Občanský průkaz bude vydán do 30 dnů od předložení všech dokladů. Vydání nového občanského průkazu je bez poplatku v případě provedení změn povinných údajů a současně jsou provedeny i zápisy nepovinných údajů na žádost občana.

Správní poplatek ve výši 100 Kč je třeba zaplatit za vydání občanského za průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený či vydaný na žádost občana z důvodu zápisu nepovinně zapisovaných údajů.


Co doporučit na závěr...


Zkontrolujte si svůj občanský průkaz, zvláště zda jej máte vydaný již delší dobu. Mohlo by se vám stát, že s koncem letošního roku pozbude platnosti.

Také dříve než vycestujete do zahraničí a hodláte jako cestovní doklad použít občanský průkaz je dobré se přesvědčit zda je skutečně platný. K cestám do zemí EU by vám měl stačit jakýkoli platný občanský průkaz jak již se strojově čitelnými údaji či bez strojově čitelných údajů, a to jak ve formě identifikační karty, tak ve formě knížky.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU