Co týden dal?

24.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Odhady MMF negativně hodnotí vývoj ekonomiky jak v Česku tak i ve světě. Světová ekonomika letos klesne asi o 1,3 procenta - nejhůře od druhé světové války, česká ekonomika zaznamená hluboký propad a HDP se sníží o 3,5 procenta.

Posledních 7 dní ve světě

  • České předsednictví EU spolu s Evropským parlamentem předběžně dosáhlo dohody na směrnici o kapitálové přiměřenosti. Směrnice je reakcí na nedávnou finanční krizi a zpřísňuje unijní pravidla pro banky. Legislativa mimo jiné omezuje objem prostředků, jež si banky navzájem půjčují. Cílem opatření je zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě, že se na trhu vyskytnou podobné potíže jako nedávno.
  • Finanční ústav Bank of America v prvním čtvrtletí letošního roku téměř ztrojnásobil zisk na 2,81 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard Kč) z 1,02 miliardy dolarů před rokem. Dodala, že úvěrové ztráty byly kompenzovány nárůstem tržeb v důsledku převzetí rivala Merrill Lynch a jednorázovým příjmem z prodeje akcií čínské společnosti China Construction Bank.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku se po dvou a půl letech vrátila znovu nad deset procent. V březnu se podíl lidí bez práce zvýšil na 10,33 procenta z únorových 9,72 procenta. V porovnání s březnem 2008 nezaměstnanost stoupla o 2,74 procentního bodu. Nezaměstnanost se kvůli hospodářské krizi zvyšuje od konce loňského roku.
  • Celkové odpisy takzvaného toxického dluhu bank a finančních institucí ve Spojených státech, Evropě a Japonsku mohou dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů (85,6 bilionu Kč). Uvedl to Mezinárodní měnový fond, který poprvé od začátku finanční krize v roce 2007 do svých odhadů úvěrových ztrát zahrnul i dluh z Japonska a Evropy.
  • Vláda Spojených států poskytne největší domácí automobilce General Motors dalších až pět miliard dolarů (přes 100 miliard Kč), aby jí pomohla přežít do konce května. Menší konkurent Chrysler by měl získat zhruba 500 milionů dolarů na přežití do konce dubna. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy inspektora ministerstva financí o dohledu nad prostředky na pomoc podnikům.
  • Světová ekonomika letos klesne asi o 1,3 procenta, což bude nejhorší vývoj od druhé světové války. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF), který před jarním zasedáním MMF a Světové banky zveřejnil aktualizaci Globálního ekonomického výhledu. Podle fondu by se globální ekonomika měla už příští rok vrátit k růstu, který by se měl pohyboval kolem 1,9 procenta.
  • Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 42,7 procenta na 225 miliardy wonů (3,4 miliardy Kč). Na výsledcích firmy se podepsala globální ekonomická krize, která prudce snížila poptávku po nových automobilech.
  • Největší americká automobilka General Motors kvůli slabé poptávce dočasně uzavře 13 montážních továren ve Spojených státech a Mexiku. Oznámila to firma a dodala, že tak hodlá snížit výrobu o 190.000 vozů.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

DOMOV+ se slevou na pojistném!

Přemýšlíte jak si zajistit finanční prostředky pro případ, že vaši domácnost postihne požár, vichřice, úder blesku nebo když vytopíte souseda? Pojištění domácnosti DOMOV+ od ČSOB pojišťovny vám v takových situacích pomůže. Pojistnou částku si můžete vybrat dle vašich potřeb a při uzavření pojištění prostřednictvím našeho Prodejního centra ušetříte 18 % z pojistného. Navíc za každý rok bez pojistné události se vám sníží pojistné o dalších 5 %, maximálně o 20 % (za 4 roky).
Dále získáte zdarma pojištění odpovědnosti za škodu z běžného občanského života.

 

Posledních 7 dní doma

  • Působení Miroslava Kalouska jako ministra financí hodnotí ekonomové oslovení ČTK vesměs pozitivně. Především oceňují jeho důraz na rozpočtovou disciplínu, tedy snahu zamezit nadměrnému zadlužování státu, a také částečné provedení daňových reforem.
  • Nabídkové ceny bytů v Česku od ledna do konce března poprvé od roku 2005 klesly; ve srovnání s předchozím čtvrtletím téměř o tři procenta. V mimopražských regionech ceny klesly o 4,6 procenta, v Praze o necelé procento.
  • Poslanci by na své nejbližší řádné schůzi měli rozhodnout, zda podpoří přesun některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Půjde například o opravy jízdních kol, oděvů, kadeřnické nebo restaurační služby. S návrhem do sněmovny přišla vláda a jak sdělil stínový ministr financí opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, sociální demokracie je připravena tento návrh podpořit. Poslanci se sejdou příští týden.
  • Počet odhalených pojistných podvodů v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl, shodly se největší domácí pojišťovny. Pokusy o ně dávají nyní odborníci do souvislosti s ekonomickou krizí. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient hlásí pojišťovnám. U automobilů a motocyklů prý zkouší pojišťovnu podvést dokonce 35 procent pojištěných.
  • Zaměstnanci jaderných elektráren Temelín a Dukovany dostanou při práci v jejich provozech jednu z nejmenších dávek ozáření ze všech 438 reaktorů na světě. Vyplývá to z výsledků Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) za loňský rok.
  • Návrhy ODS i ČSSD na řešení dopadů hospodářské krize by podle bývalého premiéra Miloše Zemana mohly zbytečně zvýšit schodek státního rozpočtu. Zatímco ODS návrhy na snižování daní zmenšuje příjmy rozpočtu, ČSSD pak podporou spotřeby plýtvá jeho výdaji, uvedl Zeman na finanční fóru věnovanému dopadům globální krize.
  • Česká ekonomika v letošním roce zaznamená hluboký propad a hrubý domácí produkt (HDP) se sníží o 3,5 procenta. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF), který zveřejnil zprávu s názvem Globální ekonomický výhled. Fond ještě nedávno předpovídal, že bude pokles české ekonomiky činit jen asi 1,3 procenta.
  • Lidé mohou nyní žádat o dotace na zateplení domů a výměnu kotlů z programu ministerstva životního prostřední Zelená úsporám. Start programu na Den Země ohlásil ministr v demisi Martin Bursík (SZ) na stavebním veletrhu v Brně. Jeho úřad v příštích měsících očekává zájem zhruba 40.000 žadatelů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Mají čeští spotřebitelé víc řečí a přitom stejně peněz jak dřív?

Indikátor důvěry spotřebitelů se propadl na historická minima, maloobchodní tržby ale kopírují rostoucí trend z předchozích let, byť i zde jsou mírné poklesy. Jsou čeští spotřebitelé ti, co si neustále na něco stěžují, ale ve skutečnosti utrácejí, jako by se nechumelilo.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímate o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé!
  • V sekci Komodity na Kurzy.finance.cz pravidelně každé čtvrtletí zveřejňujeme Komoditní outlook od společnosti Colosseum. Pokud chcete získat přehled na komoditních trzích za poslední tři uplynulé měsíce a nastínění předpokládaného vývoje do budoucna, přečtěte si Colosseum Outlook – II.Q 2009.


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tentokrát zaměřili na praktické informace a náležitosti ohledně vyřízení dokladů. V našich článcích se tak dočtete jak na cestovní pas, občanský průkaz a řidičský průkaz.

 
Anketa

Platební morálka firem se v Česku výrazně zhoršuje. Z únorového průzkumu Hospodářské komory vyplývá, že tři ze čtyř firem platí pozdě. Problémem je prý dnes i to, že na špici žebříčku neplatičů stojí stát. Jaká je vaše zkušenost?


  • S platební morálkou obchodních partnerů i státu jsem spokojen - 4 %
  • Se zhoršenou platební morálkou už mám své zkušenosti - 96 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU