Co nám řeknou akcie a důvěra?

30.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Budoucí ekonomický vývoj můžeme odvodit i z akciových indexů a indikátorů důvěry spotřebitelů a podnikatelů. Blýská se podle těchto ukazatelů na lepší časy?

Téma: Oživení trhů?


Ve druhém z dvojice článků o predikci ekonomického vývoje se zaměříme na akciové indexy a indikátory důvěry ekonomických subjektů na trhu.


Akciové indexy - kuchařka pro reálnou ekonomiku


Tvrdí se, že vývoj na kapitálových trzích předbíhá reálnou ekonomiku o zhruba 6 měsíců. Investoři do akcií jsou tak jakýmsi guru reálné ekonomiky, jejich chování se s tímto časovým zpožděním projeví v HDP. Finanční krize tento předpoklad jenom potvrdila, navíc ukázala na jednu zajímavou skutečnost, a to je extrémní propojení kapitálových trhů, kdy se zprávy z amerických trhů odrazily do výsledků na evropských kapitálových trzích prakticky okamžitě. Podívejme se tedy v následujících grafech na vývoj těch nejdůležitějších akciových indexů.

Graf č. 1: Vývoj indexu Dow Jones Industrial Average za uplynulý rok

Indexy zakázek


Srovnáme-li tento graf s grafem meziročních indexů zakázek z článku Jak poznáme, že bude lépe?, uvidíme už zmíněné zpoždění. V grafu č. 1 je vidět zlom směrem dolů na začátku roku 2008, tento zlom je na českém trhu následován poklesem meziročního indexu zakázek v říjnu 2008.

Ve vývoji indexu Dow Jones Industrial Average je patrné mírné oživení na začátku letošního roku. To by mohlo potvrzovat naději na opětovný mírný růst v druhé polovině letošního roku. Opět ale musíme konstatovat, že současné signály jsou velmi slabé a po velmi krátkou dobu. Také musíme počítat s opožděnými efekty finanční krize, především se jedná o možnou další vlnu insolvencí a vzniku špatných úvěrů.

V další sérii grafů uvádíme vývoj dalších, tentokrát evropských akciových indexů.

Graf č. 2: Vývoj indexu DAX za uplynulý rok

Indexy zakázek


Graf č. 3: Vývoj indexu FTSE 100 za uplynulý rok

Indexy zakázek


Na obou grafech je to samé oživení, které jen potvrzuje ohromnou provázanost kapitálových trhů.


Finanční krize - krize důvěry


Tak je označována finanční krize, tedy jako pokles důvěry ekonomických subjektů ve finanční systémy, potažmo v celý kapitalistický systém. V takovém případě se kvantifikace důvěry stává velmi důležitou a je jedním z mnoha signálů. V Česku se počítá jednak souhrnný podnikatelský indikátor důvěry jako vážený průměr sezónně očištěných indikátorů důvěry v průmyslu, stavebnictví, obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, jednak indikátor důvěry spotřebitelů, který se skládá ze čtyř ukazatelů zjišťovaných agenturou GfK Praha (očekávaná finanční situace spotřebitele, očekávaná celková ekonomická situace, očekávaná celková nezaměstnanost (s opačným znaménkem) a očekávané úspory spotřebitele v příštích 12 měsících) a jednak souhrnný indikátor důvěry (Indikátor ekonomického sentimentu). V této analýze se ale podíváme na ukazetele důvěry stanovované EU - tzv. ESI.

Graf č. 4: Vývoj ESI v EU

Indexy zakázek


Z tohoto grafu je zjevné zpomalování propadu důvěry v posledních měsících, které ale může dále pokračovat. Stejné je to i v dalších ekonomikách. Pro nás je ale stěžejní německý a slovenský trh a zde jsou poklesy ukazatele důvěry o poznání horší. Na Slovensku je to právě toto období, kdy důvěra dosahuje stále nových historických minim. V březnu 2009 spadl ukazatel důvěry na 73,1 procentního bodu, v únoru byl na 76,5 bodu. Česko zažilo takto strmé propady koncem loňského roku a na přelomu s tím letošním.

Graf č. 5: Vývoj ESI na Slovensku

Indexy zakázek


Graf č. 5: Vývoj ESI v Německu

Indexy zakázek


I když je i v těchto ekonomikách pokles důvěry zpomalen, očekává se její další pokles. To odpovídá také horším ekonomickým prognózám pro tyto ekonomiky v letošním roce. Více v článku Jak "šlapou" evropské ekonomiky?

I tyto dva ukazatele - akciové indexy a ukazatelé důvěry potvrzují mírné oživení na trzích. Vývoj na akciových trzích naznačuje, že k viditelnému zlepšení dojde nejdříve koncem roku. Pokud tedy nedojde k objevení dalších kostlivců ve finančních a jiných ekonomických systémech, mohly by ekonomiky začít velmi pozvolna růst v příštím roce.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU