Co týden dal?

30.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prognózy vývoje světových ekonomik se čím dál tím více propadají do červených čísel, v řádu desítek procent v meziročním srovnání padají zisky předních světových firem. Více v pravidelném týdenním přehledu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Čisté zadlužení Německa v letošním roce vystoupí na nový rekord a dostane se vysoko nad 50 miliard eur (nad 1,34 bilionu Kč). V rozhovoru pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag to řekl německý ministr financí Peer Steinbrück. Vláda podle něj nemá za současné hospodářské krize jinou možnost než ekonomiku podpořit.
  • Rusko v obavách z nákazy prasečí chřipkou výrazně omezilo dovoz masa ze Severní i Latinské Ameriky. Oznámil to šéf tamní veterinární správy. Vlády po celém světě mezitím monitorují, jak postupuje šíření prasečí chřipky v Mexiku a ve Spojených státech. V Mexiku už v souvislosti s nákazou zemřelo minimálně 80 lidí.
  • Světový ocelářský průmysl letos čeká největší propad poptávky od druhé světové války, proti minulému roku o téměř 15 procent. Odvětví silně zasáhla hospodářská krize, uvedla světová ocelářská asociace WSA. Její členové vytvářejí zhruba 85 procent světové produkce oceli.
  • Francouzská banka Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, bude mít kvůli riskantním investicím patrně ztrátu kolem deseti miliard eur (266 miliard Kč), mnohem vyšší, než zhruba 1,2 miliardy eur, kterou sama banka přiznala. Informoval o tom francouzský deník Libération. Société Générale však zprávu popřela a označila ji za nepodloženou.
  • Japonská vláda snížila odhad vývoje hrubého domácího produktu na letošní fiskální rok, který skončí v březnu 2010. Japonská ekonomika by podle nového odhadu měla klesnout o 3,3 procenta, původně vláda počítala s nulovým růstem. Vláda rovněž formálně schválila stimulační plán v objemu 15,4 bilionu jenů (3,2 bilionu Kč), který bude financovat emisí nových obligací. Představitelé vládní strany však zároveň připustili, že budou potřeba další stimulační opatření.
  • Americký koncern General Electric představil optický disk s kapacitou 500 gigabytů, což je ekvivalent stovky disků DVD. Mikroholografický disk má stejné rozměry jako současné DVD a měl by se uplatnit především při profesionálním uchovávání dat. Firma ale věří, že najde uplatnění i na spotřebitelském trhu a v domácích přehrávačích.
  • Čistý zisk německé automobilky Volkswagen klesl v prvním čtvrtletí o 72 procent na 263 milionů eur (7,02 miliardy Kč). Výsledky jsou tak nepatrně lepší než předběžné údaje z počátku tohoto měsíce. Hlavní značka VW, španělská divize Seat a luxusní značka Bentley vykázaly provozní ztrátu.
  • Německá ekonomika v letošním roce zaznamená propad asi o šest procent, k růstu by se ale měla vrátit už příští rok. Uvedla to dnes německá vláda, která tak výrazně zhoršila původní prognózu z ledna. V ní počítala s propadem ekonomiky o 2,25 procenta. Na příští rok kabinet počítá s růstem HDP o půl procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě a je zdaleka největším exportním trhem pro české podniky.
  • Největší světové ocelárny ArcelorMittal měly v prvním čtvrtletí zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 883 milionů dolarů (asi 18,2 miliardy Kč). To je proti stejnému období loni propad asi o 82 procent a je to horší výsledek, než čekali analytici. Firma vlastní i největší českou hutní společnost ArcelorMittal Ostrava.
  • Nejhodnotnější značkou světa je internetový vyhledávač Google. Přestože existuje teprve 11 let, má už potřetí za sebou vyšší cenu než značky Coca-Cola či Microsoft. Vyplývá to z žebříčku nejdražších značek 2008 společnosti Millward Brown Optimor. Googlu se navíc i v době ekonomické krize podařilo zvednout svou cenu oproti roku 2007 o 16 procent na více než 100 miliard dolarů. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

DOMOV+ se slevou na pojistném!

Přemýšlíte jak si zajistit finanční prostředky pro případ, že vaši domácnost postihne požár, vichřice, úder blesku nebo když vytopíte souseda? Pojištění domácnosti DOMOV+ od ČSOB pojišťovny vám v takových situacích pomůže. Pojistnou částku si můžete vybrat dle vašich potřeb a při uzavření pojištění prostřednictvím našeho Prodejního centra ušetříte 18 % z pojistného. Navíc za každý rok bez pojistné události se vám sníží pojistné o dalších 5 %, maximálně o 20 % (za 4 roky).
Dále získáte zdarma pojištění odpovědnosti za škodu z běžného občanského života.

 

Posledních 7 dní doma

  • Nad všemi akciemi na letos ztrátové pražské burze výkonem vysoko ční akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens. Akcie této jedné z nejméně nápadných kótovaných firem se zhodnotily akcionářům o již 31,6 procenta, zatímco druhá nejlepší emise pojišťovny VIG zpevnila o přibližně 12 procent. Celý trh pak podle indexu PX oslabil o téměř tři procenta.
  • Češi se i v letošním roce zbavují svých investic v podílových fondech, ale tempo jejich poklesu se snižuje. Od začátku roku do 17. dubna převážily odkupy jejich podílů nové prodeje o zhruba 9,5 miliardy Kč. Nejhorší je situace u fondů peněžního trhu, ze kterých odplynulo 6,3 miliardy Kč. Nepatrně přibylo peněz v akciových fondech.
  • V České republice bylo během prvního čtvrtletí zadrženo podle údajů České národní banky 933 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Ve stejném období loni bylo zadrženo 922 padělků.
  • Akcie výrobce léčiv Zentiva bude možné nadále prodávat a nakupovat na burze RM-Systém. Tento trh nejprve ukončí obchodování s akciemi Zentivy na oficiálním trhu od 28. dubna stejně jako pražská burza, ale od 30. dubna akcie Zentivy převede na takzvaný volný trh, kde nejsou tak přísné informační povinnosti pro emitenty.
  • Důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu podruhé od února loňského roku meziměsíčně zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 4,2 bodu, v březnu to bylo o 1,7 bodu. Důvěra podnikatelů vzrostla o 4,5 bodu a důvěra spotřebitelů o 3,3 bodu.
  • Absolventi škol, kteří za měsíc ukončí denní formu středního vzdělání a nebudou chtít pokračovat v dalším univerzitním studiu, bude mít velké potíže získat práci. Poptávka firem po čerstvých maturantech je v současné době díky hospodářské krizi minimální.Střední školy letos opustí zhruba 129.000 lidí.
  • Název prasečí chřipka se nelíbí českým veterinářům a producentům masa, dali by přednost například označení mexická nebo severoamerická chřipka. Evropská komise přestala používat spojení prasečí chřipka a nahradila je výrazem nová chřipka. Brusel se obává, že spojení nemoci s prasaty by mohlo poškodit zemědělce. "Nový virulentní virus chřipky, která sužuje nyní zejména obyvatele Mexika a některých dalších zemí, má s prasaty společné pouze to, že zřejmě v těle prasete došlo k předpokládanému posílení, či spíše zmutování, viru chřipky při využití vlastností viru chřipky lidské, ptačí a prasečí," zdůvodnil postoj veterinářů mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
  • Zatímco počet škod způsobených motoristy bez povinného ručení v posledních pěti letech výrazně neroste, podstatně se zvyšuje jejich finanční objem. Loni způsobili nepojištění řidiči 470 milionů Kč, což bylo o pětinu více než před pěti lety. Novinářům to řekl ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec s tím, že tento trend pokračuje i letos. Nepojištěných vozidel podle něj jezdí po silnicích 200.000 až 250.000.
  • Největší česká automobilka Škoda Auto zaznamenala v prvním čtvrtletí nejhorší výsledek za poslední roky. Čistý zisk jí spadl o 91,4 procenta na 312 milionů korun. Firma dodala zákazníkům zhruba 143.000 aut, o 17,5 procenta méně než loni.
  • Schodek státního rozpočtu může v letošním roce dosáhnout při přibližně dvouprocentním poklesu ekonomiky až 200 miliard korun. Na konferenci věnované pomoci EU a státu firmám to uvedl vrchní ředitel ministerstva financí a kandidát na funkci ministra financí Tomáš Uvíra

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Považujete nízké daně za populismus?

V Česku i jinde v Evropě se vlády vydaly cestou snižování daní, bývalý premiér Miloš Zeman na finančním fóru Zlatá koruna 2009 ale přirovnal snižování daní za stejně nebezpečný populismus jako stimulaci spotřební poptávky zaváděním různých forem příspěvků. Jaký je na to Váš názor?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká VIENNA INSURANCE GROUP
  • Finanční poradenství v České republice je relativně mladým odvětvím, které vykazuje vysoký růstový potenciál. Přesto však spousta z nás stále otázky týkající se svých osobních a rodinných financí řeší raději se svou rodinou a přáteli. Co je tedy finanční poradenství? Komu je určeno a čím se zabývá? Jaké služby nám může finanční poradce nabídnout? Odpovědi na výše zmíněné otázky naleznete v naší nové sekci Finanční poradenství.
  • Nově se můžete seznámit s nejpoužívanějšími smlouvami podle obchodního zákoníku. U každé smlouvy je uvedený popis, práva a povinnosti účastníků a další důležité skutečnosti.
  • V prvním čtvrtletí letošního roku banky zavedly nové sazebníky k podnikatelským účtům. Na Finance.cz si můžete tyto účty porovnat v přehledné a aktuální podobě.


Fintriky

Žádný analytik není v současnosti schopen říct, kdy přesně skončí ekonomická recese. Přesto lze ekonomický vývoj předpovídat sledováním některých ekonomických ukazatelů. V rubrice FinTriky jsme se věnovali hrubému domácímu produktu, zakázkám a cenám nemovitostí ve Spojených státech v článku Jak poznáme, že bude lépe? a zaměřili jsme se také na akciové indexy a indikátory důvěry ekonomických subjektů na trhu v článku Co nám řeknou akcie a důvěra?

 
Anketa

Na finančním fóru Zlaté kuruny se Miloš Zeman vyjádřil, že návrhy ODS i ČSSD mohou zbytečně zvýšit schodek rozpočtu. Zatímco ODS návrhy na snižování daní zmenšuje příjmy rozpočtu, ČSSD pak podporou spotřeby plýtvá jeho výdaji. Jaký je váš názor? V naší anketě jste se vyslovili takto:


  • Souhlasím s Milošem Zemanem - 40 %
  • Souhlasím s návrhy ODS - 54 %
  • Souhlasím s návrhy ČSSD - 6 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU