Máte potřebu zlepšit svou situaci v bydlení?

21.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Z průzkumu, který si nechala zpracovat GE Capital Bank, vyplývá, že 59% občanů ČR ve věku 25-50 let má potřebu zlepšit svou situaci v bydlení. Většina z nich přitom uvažuje o možnostech hypotéky či větší půjčky.

Podle výzkumu, který si GE Capital Bank nechala koncem roku 2001 zpracovat, má 59% dotazovaných zájem zlepšit své bydlení. Výzkum probíhal na reprezentativním vzorku obyvatel ČR ve věku 25 - 50 let s čistým příjmem nejméně 14 tis. Kč nebo s čistým příjmem domácnosti nejméně 18 tis. Kč.

Z dotázaných osob 38% uvažuje o rekonstrukci současného bydlení a 31% o pořízení nemovitosti. Celých 97% z nich potom chce do svého bydlení investovat již v následujících třech letech.

A o  jak vysoké investici lidé uvažují?
V případě, kdy jsou rozhodnuti o rekonstrukci svého současného bydlení se průměrné výdaje pohybují pod 400 tis. Kč, polovina z nich potom uvažuje o investici do 200 tis. Kč.
Jedná-li se o koupi staršího domu či bytu, tak průměrně lidé plánují výdaje ve výši 550 tis. Kč, u koupě nového objektu mají představu, že utratí kolem 1,25 mil Kč.  

Naprostá většina dotázaných uvažujících o zlepšení stávajícího bydlení  (84%) hodlá řešit financování pomocí hypotéky nebo větší půjčky, přímo o hypotéce uvažuje asi 46% dotázaných. Nejčastější představa dotázaných (40%) o tom, jak dlouho by chtěli  hypoteční úvěr splácet je 20 let.  Z doby splácení se  odvíjí i výše měsíční splátky hypotéky.  Průměrná výše splátky je mezi 5 a 6 tisíci korun, přičemž téměř 20% dotázaných uvažuje o splátce max. do 3 tis. Kč.

Z výzkumu vyplynulo, že většina dotázaných uvažuje o rovnoměrném splácení hypotéky  (61%). Zbývajících asi 30% naopak uvažuje o dalších způsobech splácení - zrychlený (zpočátku vyšší splátka, která se snižuje)  a zpomalený (zpočátku nižší splátka).

A co je pro zájemce o hypotéku důležité, podle čeho vybírají?
Průzkum ukázal, že pro klienty (68%) je důležitý především úrok. Ale to není jediná věc, která je zajímá . Mezi další faktory patří: absolutní průhlednost produktu (54%), výše měsíčních splátek (53%), celková výše hypotéky (48%) a doba splácení (46%). Pro klienty je též důležitá rychlost vyřízení žádosti o hypoteční úvěr. 

Jak vyplývá z výzkumu provedeného pro GE Capital Bank, tak většina z nás uvažuje o vylepšování svého bydlení. Bohužel investice do bydlení představují velké finanční prostředky. Většina z nás se proto bez půjčky neobejde. Výzkum ukázal, že lidé si již na půjčky a speciálně hypotéky zvykli a uvažují o nich jako o produktu, kterým mohou řešit financování svého bydlení.  Chcete-li zjistit nejen úroky hypotečních úvěrů,ale i další podmínky a poplatky, podívejte se na naši stránku Podmínky hypoték.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ