Co týden dal?

07.05.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká národní banka opět snížila úrokové sazby. Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku naopak stoupla na 5,8 procenta. Další události uplynulého týdne vám přináší náš pravidelný souhrn.

Posledních 7 dní ve světě

  • Rada Evropské centrální banky snížila základní úrokovou míru v eurozóně podle očekávání o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 1,0 procenta. V České republice je nyní základní sazba vyšší o polovinu procentního bodu, ale také na rekordním minimu.
  • Lidem v Evropské unii by se mělo o něco usnadnit nakupování automobilů v jiném členském státě. Evropská komise schválila nařízení zjednodušující procedury týkající se registrace vozů koupených v jiné zemi bloku.
  • Evropská komise schválila státní pomoc 18 miliard eur německému finančnímu ústavu Commerzbank. Výkonný orgán EU současně prodloužil šetření, zda britská pomoc tamní bance Northern Rock neporušuje pravidla hospodářské pomoci. Prošetřit podle prohlášení hodlá i pomoc německému ústavu Hypo Real Estate.
  • Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) investuje 432,4 milionu eur (asi 11,6 miliardy Kč) do banky UniCredit. Peníze budou směřovat pouze do součástí, které má UniCredit ve střední a východní Evropě a cílem je podpořit úvěrování malých a středních firem. UniCredit působí i na českém trhu.
  • Americký prezident Barack Obama se s demokratickými kongresmany dohodl na návrhu šrotovného, které by podpořilo klesající odbyt automobilů v zemi. Vláda by lidem vyplácela za nahrazení starého vozu úspornějším modelem po dobu jednoho roku až 4500 dolarů (90.000 Kč).
  • Evropský parlament na plenárním zasedání ve Štrasburku nastartoval vyšší stupeň bankovních regulací. Schválil totiž návrh směrnice o kapitálové přiměřenosti, která žádá přísnější dohled nad bankami nebo pravidla pro jejich vzájemné transakce.
  •  Italská automobilka Fiat plánuje v rámci převzetí evropských aktivit amerického konkurenta General Motors zcela či částečně uzavřít deset továren, což povede k zániku zhruba 18.000 pracovních míst.
  • Evropská unie v Praze před začátkem summitu EU-Kanada odstartovala dlouho odkládaná jednání o volném obchodu s Kanadou, tedy s jedním ze svých klíčových obchodních partnerů. Případná dohoda by měla přinést do pokladny členských států unie a Kanady zhruba 20 miliard eur ročně (téměř 600 miliard korun).
  • Hospodářství Evropské unie i eurozóny se letos pod tíhou dopadů ekonomické krize propadne shodně o čtyři procenta. Ve zveřejněné prognóze to očekává Evropská komise. Podle ní navíc unijní ekonomika v recesi zůstane i příští rok, kdy výkonný orgán bloku očekává propad o 0,1 procenta.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištění domácnosti on-line!
Naši nabídku produktů v sekci Pojištění majetku jsme rozšířili o další produkt. Nabízíme vám pojištění domácnosti od Slavia pojišťovny se slevou 19 % na pojistném. Další slevu až 25 % můžete získat postupně za bezeškodní průběh. Po vyplnění jednoduchého elektronického formuláře vám zašleme smlouvu k podpisu. Zajistěte si dobře svůj majetek, ale neplaťte zbytečně nic navíc.

 

Posledních 7 dní doma

  • Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší hodnotu za dobu existence České republiky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 1,5 procenta. Většina analytiků tento krok kvůli ekonomické recesi a očekávané nízké inflaci očekávala.
  • Největší tuzemské loterijní firmě Sazka v roce 2008 klesl čistý zisk meziročně o 11,3 procenta na 1,3 miliardy Kč. V letošním prvním čtvrtletí její zisk po zdanění činil 400 milionů korun, což bylo meziročně o 7,8 procenta více.
  • Výsledek březnového zahraničního obchodu, který skončil rekordním přebytkem, byl podle ekonomů šokující a začíná měnit negativní pohled na českou ekonomiku. Analytici se shodli na tom, že přebytek vznikl díky zavedení šrotovného v evropských zemích a poklesu cen dováženého plynu.
  • Stát hospodařil ke konci dubna se schodkem 55,7 miliardy korun, přičemž schválený rozpočet počítá za celý letošní rok se schodkem 38,1 miliardy korun. Kvůli ekonomické krizi tak lze letos podle dostupných informací očekávat deficit rozpočtu až kolem 150 miliard korun. V roce 2008 stát hospodařil s deficitem 19,4 miliardy korun.
  • Na české burze RM-Systém padl rekord v objemu obchodů. Zejména drobní a střední investoři prodali a nakoupili akcie za více než 128 milionů korun. Dosavadním maximem za šestnáct let činnosti trhu bylo 96,2 milionu korun z loňského ledna.
  • Výběry mýtného za použití dálnic pokračovaly v dubnu v klesajícím trendu z předchozích měsíců. Dopravci za provoz kamionů zaplatili 453 milionů korun, což je téměř o 19 procent méně než loni v dubnu.
  • Deregulace nájemného se možná prodlouží o dva roky. Kritici tohoto kroku dnes v Senátu nedokázali zabránit přijetí poslanecké novely, která má růst nájemného v příštím roce rozložit do tří let, tedy až do roku 2012. Normu, která vzbuzuje rozdílné reakce nejen majitelů domů a nájemníků, nyní dostane k podpisu prezident.
  • Česko může dočasně poskytovat firmám, které se kvůli současné hospodářské krizi potýkají s finančními problémy, půjčky se sníženou sazbou. Schválila to Evropská komise.
  • Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla na 5,8 procenta. Během prvního čtvrtletí rekordně narostl počet nezaměstnaných, nejvíce od začátku šetření v roce 1993.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz je ke stažení aktuální verze SLEPT analýzy, za první čtvrtletí letošního roku. Tento dokument je důležitým nástrojem poznání ekonomického prostředí, které ovlivňuje každou firmu.
  • Vybíráte si pro svou podnikatelskou činnost kreditní kartu? Přemýšlíte o hypotéce jako vhodném produktu k financování své činnosti? Pak se seznamte s aktuálním srovnáním firemních kreditních karet a hypoték pro podnikatele.
  • Hodnotíte leasingovou společnost podle podílu na trhu. Pak si přečtěte aktuální statistiky leasingového trhu.  Dozvíte se i některá další čísla o trhu s leasingovými produkty.


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme rozebírali základní praktiky ze světa investování. Akciím byl věnovaný článek Investujeme do akcií - margins a short sell. Komoditám pak příspěvek Investujeme do komodit - futures kontrakty


Anketa

V jaké fázi se podle vás nachází současná krize? V naší anketě jste se vyslovili takto:


  • Nejhorší máme za sebou - 16 %
  • Ještě nás čeká propad a hluboká recese - 26 %
  • Můžeme očekávat dlouhou stagnaci a poté pozvolné oživení - 58 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU