Může se výše podpory u smlouvy o hypotéce měnit?

03.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uzavře-li jste smlouvu o hypotečním úvěru a protože splňujete podmínky, máte možnost si požádat o státní podporu k hypotečnímu úvěru. Zajímá vás jak dlouho je podpora ve stejné výši vyplácena?

Státní podpora k hypotečním úvěrům je v současné době vyplácena pouze na výstavbu nebo koupi nové nemovitosti do dvou let od kolaudace. (Od září by měla být vyplácena i podpora na koupi starších bytů mladým do 36 let - více zde.)

Výše podpory se stanovuje každý rok a to podle výše průměrné úrokové sazby poskytnutých hypotečních úvěrů fyzickým osobám v minulém roce. Pro rok 2002 je stanovena na 1%.

Dotaz našeho čtenáře, který položil na poradna.finance.cz, se týká závislosti fixace úrokové sazby a  výše přiznané podpory:
"V případě uzavření hypotečního úvěru se stanovuje úroková sazba na 5 let. Stanovuje se na tuto dobu i výše státní podpory nebo ta se může každým rokem měnit i u již uzavřených smluv?"

A jak na tento dotaz odpovídá poradce ze společnosti FiM - Finanční marketing s.r.o.:
"Výše státní podpory je v tomto případě platná po dobu platnosti úrokové sazby hypoteční banky, tzn. jestliže uzavřete smlouvu o hypotečním úvěru v letošním roce s platností úrokové sazby 5 let  a splníte podmínky pro přiznání podpory, tak ji budete dostávat i v příštích 5-ti letech, i když díky poklesu úrokových sazeb už nemusí být podpora od příštího roku k novým smlouvám poskytována."

Máte-li zájem dovědět se více o státní podpoře o její výši nebo podmínkách, kdo ji může získat podívejte se na naše stránky věnované této problematice.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ