Eurovolby 2009 - Evropský parlament

20.05.2009 | , Finance.cz
EU


Evropský parlament je volen občany Evropské unie, aby zastupoval jejich zájmy. Současný parlament má 785 členů ze všech 27 členských zemí EU. Přečtěte si více.

Téma týdne: Eurovolby 2009

Evropský parlament je jednou ze tří zakládajících institucí Evropské unie. Během svého vývoje si po boku Evropské komise a Rady EU upevňoval svoji pozici, získával více pravomocí a postupně se tak stal důležitým strůjcem integračního procesu v Evropě. Evropský parlament zastupuje občany Evropské unie prostřednictvím přímo volených zástupců - europoslanců.

Byť evropské parlamentní shromáždění existuje už od samého začátku evropského integračního procesu, jeho význam však začal narůstat až po prvních přímých volbách. Ty se konaly v roce 1979. Byla to však právě až přímá volba, která dala Evropskému parlamentu potřebnou politickou legitimitu a původně poradní shromáždění tak postupně začalo získávat stále větší vliv. Na zákonodárný orgán, který na úrovni EU vykonává pravomoci podobné těm, kterými disponují národní parlamenty členských zemí jej pak v devadesátých letech přeměnily Maastrichtská a Amsterodamská smlouva.

Parlament má tři hlavní úlohy:

  • Schvaluje evropské právní předpisy – společně s Radou v mnohých politických oblastech. Skutečnost, že Evropský parlament je přímo volený občany, pomáhá garantovat demokratickou legitimitu evropského práva.
  • Parlament vykonává demokratický dohled nad ostatními orgány EU, zvláště pak nad Komisí - disponuje pravomocí schválit nebo zamítnout jmenování komisařů a má také právo odvolat Komisi jako celek.
  • Rozpočtová pravomoc - parlament sdílí s Radou pravomoc nad rozpočtem EU, může tedy ovlivňovat výdaje EU. V poslední fázi procedury přijímá nebo odmítá celkový rozpočet.


Sídlo Evropského parlamentu


Evropský parlament má tři pracoviště. Oficiální sídlo se nachází ve Štrasburku, kde se "europoslanci" scházejí jeden týden v měsíci na plenárním zasedání. Mezi plenárními zasedáními se poslanci scházejí také ve dvaceti stálých výborech v Bruselu. Kromě stálých výborů mohou být vytvořeny ještě podvýbory, dočasné výbory či vyšetřovací výbory. Do klubů se poslanci sdružují nikoli na bázi národní, ale podle politické příslušnosti. V současné době v EP působí sedm frakcí a skupina nezařazených. Sídlo předsednictva Evropského parlamentu a generální sekretariát nalezneme v Lucemburku.


Poslanci Evropského parlamentu


Všichni poslanci Evropského parlamentu vykonávají svůj mandát nezávisle. V praxi to znamená, že nejsou vázáni žádnými pokyny jak politické strany, za kterou byli zvoleni, tak politické frakce v Evropském parlamentu, které se stali členy. Mandát evropského poslance je neslučitelný s funkcemi v dalších institucích Evropské unie. Toto neplatí pro orgány na národní úrovni (parlamenty a další zastupitelské orgány v členských zemích).

Europoslanec vykonává svůj mandát střídavě v Bruselu, ve Štrasburku a ve svém volebním obvodě. V Bruselu se účastní schůzí parlamentních výborů, politických skupin a dílčích zasedání. Ve Štrasburku se účastní dvanácti dílčích zasedání. Souběžně s těmito hlavními činnostmi se věnuje svému volebnímu obvodu (v případě českého europoslance je volebním obvodem celá ČR).

Simultánní tlumočení všech parlamentních rozprav i rozprav výborů je zajištěno ve všech 23 oficiálních jazycích Evropské unie: anglickém, bulharském, českém, dánském, estonském, finském, francouzském, irském, italském, litevském, lotyšském, maďarském, maltském, německém, nizozemském, polském, portugalském, rumunském, řeckém, slovenském, slovinském, španělském a švédském.
 
Také všechny úřední dokumenty EU se překládají a zveřejňují ve všech uvedených jazycích. Evropský parlament je jediným orgánem Společenství, který se schází a rokuje veřejně. Rozpravy, názory a usnesení jsou zveřejňovány v Úředním věstníku Evropské unie.

Současný parlament má 785 členů ze všech 27 členských zemí EU. Téměř třetinu z nich tvoří ženy. V zásadě by počet členů Evropského parlamentu neměl v příštím volebním období (tj. 2009–2014) překročit 736 křesel. Vzhledem k tomu, že Bulharsko a Rumunsko přistoupili k Unii během volebního období 2004–2009, byl současný maximální počet členů 732 dočasně zvýšen. Členové Evropského parlamentu nezasedají v rámci národních bloků, nýbrž v rámci sedmi celoevropských politických frakcí. Dohromady zastupují všechny názory na evropskou integraci, od silně profederalistických až po otevřeně euroskeptické. Prezidentem EP byl v roce 2007 zvolen Hans-Gert Pöttering a tuto funkci bude vykonávat až do voleb v roce 2009.

Tabulka: Počet křesel podle zemí (volební období 2009–2014)

Země Počet poslanců
Německo 99
Velká Británie 72
Francie 72
Itálie 72
Španělsko 50
Polsko 50
Rumunsko 33
Nizozemsko 25
Belgie 22
Česká republika 22
Portugalsko 22
Řecko 22
Maďarsko 22
Švédsko 18
Rakousko 17
Bulharsko 17
Slovensko 13
Finsko 13
Dánsko 13
Irsko 12
Litva 12
Lotyšsko 8
Slovinsko 7
Lucembursko 6
Kypr 6
Estonsko 6
Malta 5
Celkem 736

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát