Za polychromované bifenyly hrozí Česku sankce i ekologické potíže

26.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. května (ČTK) - Česku hrozí sankce od Evropské unie za to, že tuzemské firmy zřejmě nestihnou včas evidovat a zlikvidovat zařízení s jedovatými polychromovanými bifenyly. Podle EU to musejí udělat nejpozději příští rok. Povinnost sedm let oddalovaly, zemi tak kromě sankcí hrozí i ekologické problémy, řekla ČTK na veletrhu Watenvi Dagmar Sirotková z Výzkumného ústavu vodohospodářského T.G. Masaryka. Za velký problém to označil i ředitel legislativního odboru ministerstva životního prostředí Libor Dvořák.

Polychromované bifenyly obsahují například staré transformátory a kondenzátory, které se používají v průmyslu, energetice nebo na železnici. V Česku je jich několik tisíc. Povinnost zaevidovat je a zajistit jejich odstranění do roku 2010 požaduje evropská směrnice, která se promítla do zákona o odpadech z roku 2002.

"Některé subjekty, a to poměrně velké, které si nemohou stěžovat na nedostatek finančních prostředků, všechny ty roky svoji povinnost oddalovaly. V loňském roce začaly intenzivnější snahy o to, aby se tyto povinnosti zmírnily. Díky poslanecké iniciativě se tyto návrhy dostaly až do takzvané baterkové novely, která se vyčlenila z připravované velké novely zákona o odpadech. V současné době leží v Poslanecké sněmovně," řekla Sirotková.

Pokud by se novela schválila a povinnosti se zmírní, hrozí Česku také žaloby firem, které zákonné povinnosti splnily a nákladná opatření již provedly. "Jsou mezi nimi i subjekty, které podobných přístrojů vlastní několik tisíc. Slyšela jsem z několika stran, že jakmile ten zákon projde, podají žaloby," řekla Sirotková.

Česko patří mezi evropské země, které jsou polychlorovanými bifenyly zamořeny nejvíce. Byly zjištěny i v mateřském mléce. Podle odborníků jsou polychlorované bifenyly karcinogenní, mohou narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích, do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou. "Hrozí tak, že nám tady polychromované bifenyly zůstanou a budou nekontrolovatelně odstraňovány. Můžeme tak nejen sobě, ale i dalším generacím způsobit závažné ekologické problémy," dodala Sirotková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK