HN: Kellnerův žraločí fond PPF Partners startuje

01.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera společně s italským pojišťovacím gigantem Assicurazioni Generali dnes ohlásí založení nového investičního fondu PPF Partner. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Takzvaný žraločí fond má díky hospodářské krize získávat investice, které by jindy byly dražší. Letošní fond s názvem Fond 2009 bude disponovat vkladem 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun).

Fond se bude specializovat na nákup aktiv ve střední a východní Evropě, klíčovým trhem pro něj je Rusko. "V každém kalendářním roce chceme založit v rámci PPF Partners samostatný fond," řekl HN spolumajitel PPF Group Jiří Šmejc.

Podle mluvčího PPF Alexeje Bechtina byl Fond 2009 již spuštěn, zakladatelé do něj zatím dali 615 milionů eur. Dalších 200 milionů má fond k dispozici z nevyčerpaných investic PPF z loňského roku.

První nákupy fondu se už uskutečnily. "Směřovaly do oblasti komunálních služeb, distribuce paliv a do mediálního byznysu v Česku, Rumunsku a na Ukrajině, řekl Bechtin novinám.

Podle Šmejce skupina PPF přesunula do PPF Partners část aktiv, které koncem loňského roku vykoupila ze společnosti PPF Investments. V Česku je to například liberecká spalovna odpadu Termizo nebo Pražské služby, upřesnil.

Šmejc také potvrdil, že PPF do nového fondu vloží i svůj 40procentní podíl v EP Holdingu - společném podniku, který má se skupinou J&T. Naopak není jisté, zda sem přejde dnes již téměř 30procentní podíl PPF v největším ruském těžaři zlata a stříbra Polymetal.

Koncem roku by se fond PPF Parners měl otevřít i pro další investory. "Pohrávali jsme si s myšlenkou otevřít jej už letos na podzim. Ale budeme to muset odložit. Nabízet možnost investovat na trhu, který je totálně mrtvý, by byla ztráta energie," vysvětlil novinám Šmejc. Podle něj by fond měl zpočátku z trhu získat asi 500 milionů až miliardu eur. "Cizí prostředky by měly být vždy investovány společně s našimi vlastními," dodal. Uvedl také, že PPF Partner není nástrojem jen na krizové investice. To, že vzniká v době krize, je podle něho časová shoda.

Kellnerovi lidé fond dlouho chystali, s jeho ohlášení ale váhalo vedení Generalií z obav, aby mu akcionáři nevyčetli angažmá ve - z jejich pohledu - rizikovému regionu východní Evropy.

Skupina PPF se zabývá zejména pojišťovnictvím, spotřebitelským financováním, bankovnictvím, službami ve správě majetku či investicemi. Hlavním akcionářem je Kellner, menší podíly drží Šmejc a Ladislav Bartoníček. PPF Ovládá mimo jiné Českou pojišťovnu či firmu Home Credit.

PPF a s Generali vytvořily prostřednictvím holdingu PPF Generali strategické partnerství už před dvěma lety a společně ve střední a východní Evropě podnikají na trhu pojišťoven. Generali v holdingu drží 51 procent a PPF 49 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK