Lze úvěrovat celou hodnotu nemovitosti?

17.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Půjčit si peníze na nemovitost? Proč ne, ale pokud potřebujete větší částku nebo jste se rozhodli pro hypoteční úvěr, budete potřebovat jako zástavu nemovitost. Na kolik procent z odhadované ceny nemovitosti lze vzít úvěr? 

Na poradenském centru poradna.finance.cz nám čtenář položil dotaz týkající se právě oblasti ručení za úvěry  nemovitostmi. Kromě příjmu klienta (prokázání bonity) je právě ručení - zástavním právem - druhou nejdůležitější věcí, podle které se banka rozhoduje zda úvěr a v jaké výši poskytne.

A nyní již znění dotazu:
"Zajímala by mne možnost úvěrování celé hodnoty nemovitosti. Hodnota uvažované nemovitosti je do 2 mil. Kč. Máme dvě smlouvy o stavebním spoření v počátku pětiletého období. Ze zákona "o hypotečních úvěrech" je maximální částka stanovena do 70% odhadované ceny nemovitosti. Mohu ručit i dalšími nemovitostmi."

A jak na tuto otázku odpověděl poradce společnosti FiM-Finanční Marketing, s.r.o.:
"Oněch 70%, které uvádíte, se týká hypotečních zástavních listů. Tyto listy mohou být kryty hodnotou max. 70% z ceny nemovitosti. Ale danou nemovitost lze zatížit úvěry až do 90% a to obvykle kombinací hypotečního úvěru a tzv. doplňkového úvěru k hypotečnímu úvěru. Pokud máte k dispozici další nemovitost nebo nemovitosti vhodné  k zástavě, můžete celou investici do nemovitosti realizovat prostřednictvím kombinace všech možných úvěrů. Jde ovšem o to, zda budete mít tak vysoký příjem, abyste byl pro banku dostatečně bonitní pro poskytnutí celé částky úvěru."

V současné době nabízí hypoteční banky hypoteční úvěry až na 85 nebo 90% ceny pořizované nemovitosti. Také je možná kombinace stavebního spoření a hypotečního úvěru, což je jediná možnost, kdy lze jednu nemovitost zastavit jak  na pro úvěr ze stavebního spoření, tak i pro hypoteční úvěr. Jinak platí, že má-li být nemovitost zastavena ve prospěch hypotečního úvěru, nesmí na ní váznout jiné zástavní právo. 

Více o hypotečních úvěrech naleznete v naší abecedě

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ