Díl IV.: Kocourkovi si spoří na stáří

19.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Asi každý z nás si chce i v důchodovém věku spokojeně žít a nesnižovat si svůj životní standard. Ale jelikož se mnohé věci v naši zemi přibližují standardům zemím Evropské unie a přirozený přírůstek klesá, musíme počítat s tím, že naše důchody nebudou činit 60-70 % našeho průměrného platu...

Kocourkovi počítají s tím, že si budou muset v důchodu pomoci sami, že stát na to prostě nebude mít. Proto jsem Kocourkovým doporučila spořit si na stáří pomocí penzijního připojištění. Nyní si spoří každý 100 Kč měsíčně, částku hodlají časem zvýšit na 200 Kč u paní Kocourkové a na 300 Kč u pana Kocourka.

Pan Kocourek jako živitel rodiny má uzavřeno i životní pojištění se spořením, kde ukládá 450 Kč měsíčně a v 60 letech by mohl na svém účtu životního pojištění mít 200 000 - 400 000 Kč. Částku si může každý rok navyšovat dle inflace. Nyní si částku ponechává stejnou, hromadit peníze do věku 60 let mu připadá zajímavé, ale do určité míry.

Kocourkovi tedy pro své spokojené stáří využívají penzijní připojištění a životní pojištění živitele rodiny. Během dvou až tří let si uzavře životní pojištění i paní Kocourková, jelikož bude spoluživitelkou rodiny a hlavně, je přesvědčená, že na účtu životního pojištění se jí úspory zhodnotí velice dobře. Uvažuje o volbě investičního životního pojištění nebo kapitálového životního pojištění.

Pro zabezpečení na "lepší stáří" chtěli Kocourkovi využít důchodové životní pojištění. Přesvědčila jsem je, že je výhodnější získat peníze jednorázově v 60ti letech (kapitálové živ. pojištění) oproti možnosti čerpat roční důchody (důchodové živ.pojištění). Taktéž nevyužít penzijního připojištění se státní podporou a přitom spořit na stáří na jiných produktech by byla škoda. Jakmile existuje možnost čerpat státní podporu, proč ji nevyužít? Ikdyž je časový horizont pro získání prostředků dlouhý, těžko nalezneme produkt, který nám zhodnotí stokorunovou úložku lépe. Penzijní připojištění jsem Kocourkovým doporučila již při řešení otázky budoucnosti a studia dětí, pročež využijí výsluhovou penzi.

Kdyby Kocourkovi zvolili variantu spoření pouze pomocí penzijního připojištění, nedosáhnou takového zisku jako je tomu u životního pojištění, rovněž daňové odpočty by nevyužili. Prostředky určené pro zabezpečení na "lepší stáří" jsou tedy rozloženy na penzijní připojištění a životní pojištění.

Aktuální informace o způsobech zajištění do důchodu najdete v sekci Penze.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ