Jakou variantu stavebního spoření zvolit?

25.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hodláte uzavřít stavební spoření? A přemýšlíte nad variantou a stavební spořitelnou? I takový dotaz jsme zaznamenali na našem bezplatném poradenském centru.

V České republice nabízí stavební spoření 6 stavebních spořitelen. Téměř všechny mají pro své klienty připraveno více variant - tarifů spoření. Pouze na klientovi je, který si vybere, neboli který z nich nejvíce odpovídá jeho představám.

A Nyní k dotazu naší čtenářky, který položila na poradna.finance.cz:
"Kterou variantu stavebního spoření a  které spoření mám zvolit, pokud bych si chtěla vzít v budoucnu úvěr, možná ale i dříve jak za 5 let."

Odpověď  na tento dotaz  poradce společnosti FiM - Finanční marketing, s.r.o.:
"Stavební spoření je navrženo tak, aby při pravidelných měsíčních vkladech bylo dosaženo cca za 5 let nároku na klasický úvěr. Pokud byste chtěla uspíšit přidělení klasického úvěru, musela byste spořit více a tím byste si snížila poměr naspořených prostředků a výše úvěru. Nicméně, máte možnost kdykoliv v průběhu spoření požádat o tzv. překlenovací úvěr, který vám může být za splnění určitých podmínek poskytnut. Takže, volte vždy variantu rychlou a stavební spořitelnu volte podle její stability a podle množství poskytnutých úvěrů."

A to byla odpověď poradce. Pokud tedy zvažujete uzavření smlouvy o stavebním spoření, ze které budete chtít čerpat  úvěr, zvolte variantu rychlou (tu u které vám nejrychleji poroste hodnotící parametr - má vliv na přidělení klasického úvěru). A pokud v době kdy se rozhodnete pro úvěr ještě nesplníte podmínky pro klasický úvěr, spořitelny nabízí řešení, kterým je překlenovací úvěr. U toho úvěru platíte pouze úroky z celé půjčené částky a nesplácíte samotný úvěr. Ten začnete splácet až v okamžiku, kdy se překlenovací úvěr změní na klasický úvěr s nižším úrokem. Rychlá varianta vás přiblíží rychleji ke zvýhodněnému úvěru, ale také splátky úvěru budou vyšší, s tím však souvisí i to, že tento úvěr splatíte rychleji.

Pokud hodláte uzavřít stavební spoření navštivte naše Prodejní centrum. S jednotlivými variantami stavebního spoření se můžete blíže seznámit na této stránce.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ