Od července úvěr po naspoření 40%

28.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od 1. července přichází Stavební spořitelna České spořitelny s několika změnami týkajících se poskytování překlenovacích a klasických úvěrů ze stavebního spoření. Největší novinkou je to, že úvěr lze získat již při naspoření 40% cílové částky.

Stavební spořitelna České spořitelny byla jednou z posledních, která vyžadovala, aby klient při získání úvěru ze stavebního spoření měl naspořeno minimálně 50% cílové částky. Od července to již neplatí a klientům  bude stačit, když naspoří 40%.
Úprava podmínek pro poskytování úvěru ze stavebního spoření "40:60" znamená, že úvěr bude moci  klient získat v průměru o půl roku dříve. Také klient získá úvěr až do výše 60% cílové částky, tzn. že pokud má klient uzavřenu smlouvu s cílovou částkou např. 200 tisíc Kč, tak mu bude stačit naspořit 80 tis. Kč na místo 100 tisíc, které potřeboval pro poskytnutí klasického úvěru až doposud.

Od července čekají klienty i další změny.

Jednou z nich je, tzv. "rezervace úvěru ze stavebního spoření". Pokud klient spoří pět let a má nárok na úvěr může využít možnosti (nepotřebují-li úvěr hned) nechat si vyplatit peněžní prostředky z vkladového účtu včetně státní podpory, přitom si však ponechat možnost "rezervace"  výše úvěru a to až na dobu 12 měsíců. Vkladový účet je klientovi zrušen, ale smlouva o stavebním spoření trvá zachováním nároku na úvěr ze stavebního spoření. Za dobu rezervace není klientovi účtován žádný poplatek, ani poplatek za vedení účtu.

Dále se mění   podmínky pro poskytování překlenovacích úvěrů. U úvěrů s úrokovou sazbou 6,0% p.a se snižuje akontace z 50 na 40%. A zvýhodněné úvěry s 6% p.a. již budou poskytovány bez ohledu na účel použití.
U úvěrů s kontací 20 a 40% cílové částky již nebude doba spoření (pod a nad 12 měsíců) ovlivňovat výši úrokové sazby.

A na závěr ještě tabulku nových úrokových sazeb překlenovacích úvěrů pro fyzické osoby s platností od 1.7.2002

Minimální uspořená částka v %

z cílové částky (akontace)

Doba spoření

Roční úroková sazba

40 a více

 

6,5 %

30

nad 1 rok

7,0 %

do 1 roku

8,0 %

20  *

 

6,0 %   *

 

* Zvýhodněná úroková sazba platí pro překlenovací úvěr v celkové výši od 300 000 Kč včetně  a současně zajištěného zástavou nemovitosti.

 

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ