Hypotéka na 100% hodnoty nemovitosti

01.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Při koupi i výstavbě nemovitosti se jen stěží lze obejít bez hypotečního úvěru.  Někdy bývá problém ani ne příjem klienta, ale vlastní zdroje (úspory), které jsou bankami vyžadovány. S alternativou pro tyto klienty přichází od července jedna z hypotečních bank.

Od 1. července nabízí Českomoravská hypoteční banka jako svůj další produkt hypoteční úvěr s názvem Hypoteční úvěr  100. Ten umožňuje zájemcům získat byt či dům bez jakýchkoli úspor nebo jiné nemovitosti sloužící jako dodatečná zástava pro poskytnutí úvěru ve výši nad 70% pořizované a zároveň i zastavené nemovitosti. Hypoteční úvěr 100 je úvěr, který lze získat na 100 procent výše hodnoty pořizované nemovitosti, kterou klient zároveň i ručí.

Banka k tomuto úvěru nebude požadovat žádné dodatečné zajištění (nad 70%) jakou je další nemovitost nebo ručitel. Takto nastavený produkt je ale pro banku poněkud rizikovější. To se promítne do požadavku na vyšší bonitu klienta  než u standardní hypotéky a také úroková sazba u tohoto hypotečního úvěr bude vyšší.

Co to pro žadatele konkrétně znamená?
U hypotečních úvěrů do výšky 85% hodnoty zastavené nemovitosti bude banka vyžadovat 50% rezervu anuitní splátky v příjmech klienta, u půjčky nad 85 % potom 100% rezervu splátky. V prvním případě to znamená, že klientův příjem musí  pokrýt minimálně životní minimum + splátku + 50 % splátky, ve druhém případě životní minimum rodiny + splátku + 100% splátky. 
Banka bude též u hypotečních úvěrů vyšších než 85% zastavovaných nemovitostí vyžadovat notářský zápis o uznání dluhu.
A jak již bylo řečeno, také úroková sazba tohoto hypotečního úvěru bude vyšší než u klasického hypotečního úvěru. Ke standardní sazbě se bude připočítávat riziková marže 1,6 %.  Tím se Hypoteční úvěr 100  stává poněkud dražším, ale banka nabízí klientům možnost část úvěru nad 70% hodnoty zastavených nemovitostí kdykoli bez zvláštního poplatku splatit. Navíc pokud v okamžiku  přecenění úvěru (po fixaci sazby - většinou 5 let) bude úvěr nižší než standardních 70% ceny zastavené nemovitosti, tak banka rizikovou marži zruší.

A nyní ještě jednou shrnutí podmínek nového produktu:


PARAMETRY HYPOTÉKY 100

Komu je produkt určen:
Žadatelem je fyzická osoba mající příjem ze závislé činnosti nebo z podnikání starší 18 let s trvalým pobytem na území ČR.

Účel:
Účelem úvěru je pouze investice do vlastního bydlení typu - rodinný dům a bytová jednotka:
· koupě nemovitosti
· výstavba nemovitosti

Výše hypotečního úvěru:
Banka poskytuje hypoteční úvěr až do výše 100 % zadlužitelné hodnoty nemovitosti.
· minimální výše je 500 000 Kč
· maximální výše je 3 000 000 Kč

Délka hypotečního úvěru:
· splatnost úvěru je od 5 do 30 let

Úroková sazba:
Pevná na období 5 let. Pokud bude výše pohledávky v době přecenění (tzn. k datu změny úrokové sazby) nižší než 70 % ceny zastavených nemovitostí, je na další období stanovena úroková sazba používaná pro standardní úvěry.

Čerpání hypotečního úvěru:
· jednorázové
· postupné
Zásadně bezhotovostně v závislosti na skutečných nákladech. Čerpání musí být zahájeno do 5-ti měsíců od data podpisu smlouvy o úvěru. U postupného čerpání je doba čerpání stanovena až do 24 měsíců od data zahájení čerpání.

Splácení hypotečního úvěru:
Formou pravidelných měsíčních splátek - anuit. Splácení úvěru je zahájeno nejdříve následující měsíc po úplném vyčerpání úvěru. Do té doby je splácen pouze úrok ze skutečně čerpané částky úvěru.
Po dobu, kdy je hodnota zajištění 100 % - 143 % úvěru (tzn. pohledávka ve výši 70 - 100 % ceny zastavených nemovitostí), je umožněno provedení mimořádné splátky bez sankce. Pokud je pohledávka ve výši 70 % či méně jsou podmínky pro předčasné splacení úvěru shodné jako pro standardní hypoteční úvěry, tj. v době změny úrokové sazby bez sankce jinak za poplatek.

Zdroj: ČMHB

Další informace nejen o Hypotéce 100, ale i o ostatních hypotečních produktech bank získáte na naší stránce Podmínky hypoték.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ