Lze ručit za půjčku termínovaným vkladem?

02.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte naspořeny peněžní prostředky, které zhodnocujete jejich uložením na termínovaném vkladu v bance? Můžete tyto prostředky použít k ručení půjčky na nemovitost? Podívejte se jak na tuto otázku odpověděl poradce na poradenském centru.

Každá banka, která poskytuje úvěry, chce mít jistotu, že klient bude moci dostát svým závazkům vyplývajícím z půjčky. Banka zkoumá nejen bonitu klienta, což je vlastně jeho schopnost splácet úvěr, ale u úvěrů od určité výše vyžaduje i zajištění. Zajištěním může být třetí osoba, tedy ručitel nebo třeba nemovitost. Ale co takhle peníze uložené na účtu u banky, lze i ty použít k zajištění úvěru?

A co konkrétně zajímá našeho čtenáře, který položil dotaz na poradna.finance.cz:  
"Je obecně možné ručit půjčku za účelem získání bytu nebo domku do osobního vlastnictví termínovaným vkladem (případně v jaké výši)? Není za určitých okolností (v souvislosti s možností uplatnit úroky jako daňově uznatelné výdaje u daně z příjmů) tento postup výhodnější než koupě za hotové?"

A jak odpověděl a poradil tomuto tazateli poradce společnosti FiM - Finanční marketing, s.r.o.:
"Možnost ručit vkladem u banky je například u úvěrů ze stavebního spoření nebo jako doplňkové zajištění k hypotečnímu úvěru. Výše zástavy se liší podle druhu bankovního domu a dosahuje až 90% výše vkladu. Co se týká výhodnosti, např. při dvaceti procentním daňovém zatížení příjmu se vám vrací 20% ze zaplacených úroků. Je tedy dobré pokud vklady zhodnocujete alespoň tak, aby výnos pokrýval zbylých 80% úroků z poskytnutého úvěru. Každopádně je vždy lepší realizovat koupi či stavbu prostřednictvím úvěrů a vlastní hotovost zhodnocovat a mít ji jako rezervu."

A to je celá odpověď na tento zajímavý dotaz. Zbývá už jen otázka, jestli lze v současné době najít takový produkt, kterým lze s minimálním rizikem dosáhnout požadovaného výnosu.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ